Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Європейська нагорода для українських кінорежисерів

Українська режисерка Дар’я Онищенко отримала премію Федеріко Фелліні на Міжнародному кінофестивалі Bif&st за фільм “Забуті”, в якому зображено історію вчительки української мови в Луганську за часів окупації рф.

Інформатор розібрався, чому цей фільм привернув увагу світової спільноти і настільки це важливо для України.

Режисерка Дар’я Онищенко презентувала свою кінострічку світові 12 жовтня 2019 року на 35-му Варшавському кінофестивалі в межах конкурсної програми «1-2» («Конкурс перших та других повнометражних робіт молодих режисерів»), де фільм отримав Спеціальну згадку журі. Презентація в Україні відбулася 22 серпня 2020 року в межах позаконкурсної програми 49-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

У фільмі йдеться про історію вчительки української мови на ім’я Ніна, яка мешкає в окупованому російськими військами Луганську. Через стрімку заборону української мови окупаційним урядом головна героїня повинна проходити курси перекваліфікації на вчительку української. Відтак, сам по собі фільм відповідає світові на сфабриковане питання, де ми, українці, були всі ці 8 років російської військової агресії.

Сама режисерка Дар’я Онищенко прокоментувала нагороду так: «Цим призом нагороджували дуже відомих зірок кіно, серед них і мій улюблений режисер Бернардо Бертолуччі. Я пишаюсь своїми друзями-кіношниками: і тими, хто на лінії фронту, і тими, хто в тилу. Ми єдині у нашій спільній боротьбі з російською армією і з путінським режимом, ми єдині у наших мріях, у нашій уяві про незалежну і демократичну країну! Слава Україні!»

Нагору