Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що робити, якщо в додатку “Дія” зникли документи

Попри те, що українці спершу ставилися до “Дії” доволі скептично, з часом додаток став універсальним і незамінним помічником, який визнають навіть за кордоном. А в умовах воєнного стану для багатьох біженців “Дія” стала єдиною можливістю підтвердити свою особу.

Інформатор чув про непоодинокі випадки, коли в додатку зникають вже збережені документи, і підготував пам’ятку про те, як у “Дії” відновити закордонні паспорти, сертифікати вакцинації, ID-картки, посвідчення водія та свідоцтва про народження дітей.

У перші дні повномастшабної війни у багатьох громадян зникли усі документи в додатку. Це пов’язано з тим, що Міністерство цифрової трансформації відключило Єдиний державний демографічний реєстр з метою безпеки українців. Проте нині все працює так, як і раніше.

У більшості користувачів проблема усувається одразу після оновлення додатку та/і повторної авторизації, а потрібні документи автоматично підтягуються самі собою. Щоправда, сертифікати вакцинації варто буде згенерувати повторно, проте це займе менше ніж 5 хвилин.

Зокрема в “Дії” створили опцію “єДокумент” з паспортними даними та ідентифікаційним номером фізичної особи, який можна використовувати, якщо паперовий паспорт було втрачено, протягом усього періоду воєнного стану. Його можна показувати на блокпостах. До речі, зараз додаток “Дія” також можна використовувати для виїзду до Польщі та Молдови.

Нагору