Інформатор Калуш

ВЛАДА

Колаборантам – 12 років!

Верховна Рада України ухвалила закон про посилення кримінальної відповідальності за співпрацю з Росією

Повідомляє Інформатор спираючись на пресцентр Верховної Ради України

Закон “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність та особливості застосування запобіжних заходів за вчинення злочинів проти основ національної та громадської безпеки” було прийнято вчора, 14 квітня.

Відтепер будь-яка допомога державі-агресору (зараз росії) буде вважатися злочином. А саме:

“- реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави агресора;
– добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави агресора”.

За такі дії передбачена кримінальна відповідальність для громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Цей злочин карається позбавленням волі від 10 до 12 років, конфіскацією майна, а також забороняється обіймати керівні посади протягом 10-15 років.

До того ж тепер можна проводити розслідування цього злочину під час воєнного стану. І тримати під вартою підозрюваного до рішення суду.

Закон містить прийняті пропозиції Президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що 16 березня Верховна Рада ухвалила закон про колабораціонізм, згідно з яким покаранням було позбавлення волі максимум до 3 років.

Анна Сірик

Нагору