Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Невже не можна палити сухостій?!

Екологи проти спалювання трави, бо це знищує родючість ґрунтів, вбиває тварин, забруднює наші легені та сприймається, як деверсія.

Інформатор поспілкувався з екологом Олексієм Трелевським

Від спалювання страждає родючість землі. Вверхній шар ґрунту, гумус згорає і цьогоріч на місці вогню вже може нічого й не вирости.

“Це міф, що спалювання допомогає рости новій траві. Під час горіння гине мікрофлора. А також рослини вже почали проростати, а вогонь знищує їх. Тому палити траву – завжди погана ідея”, – розповідає еколог.

Проте вогнища шкодять не тільки землі, а й нам самим. Пил, який знаходиться в диму, забруднює наш організм.

“Особлива небезпека є для тих, хто живуть поруч із місцем пожежі. Пил потрапляє в їхні легені. І, як би ви не закривали вікна та двері, він все одно проходить у домівку, а потім всередину вас”, – пояснює експерт.

До того ж цей пил провокує загострення та появу хронічних хвороб – астми, бронхіта, тонзиліта, а також виникнення онкологічних захворювань.

Вогонь шкодить не тільки людям. Під час пожеж вмирають тварини та птахи, які живіть у сухостої.

“Люди зранку виходять палити траву, а дикі зайчики ще не встигають прокинутись. І, коли вогонь добирається до їхніх нір, вони вже не встигають втекти. Тому згорають заживо”, – зауважив Олексій Трилевський.

Зараз же виникла ще одна важлива причина не створювати підпал. І вона є надважливою.

“У нас воєнний стан і вся поліція, тероборона уважно слідкує за всім, що відбувається. Вогонь десь у полі сприйметься за диверсію, й служби їдуть туди. Це забирає їхній час та відволікає від головних завдань”, – наголошує еколог.

Найкращою альтернативою, зі слів експерта, є компостування сухостою. Це підвищує родючість ґрунтів та є безпечним варіантом ліквідації зайвої трави.

Нагадуємо, що підпал сухостою заборонений в Україні. За порушення закону діє адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 3060 грн до 6120 грн.

Анна Сірик

Нагору