Інформатор Калуш

ТРЕШ

45 мільйонів людей будуть голодувати

В ООН заявили, що без експорту українського зерна в 38 країнах світу почнеться голод. Тому розблокування Росією українських портів потрібно вже сьогодні.

Повідомляє Інформатор спираючись на NY Times.

Директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі повідомив, що ситуація з експортом зернових культур із України дуже погана.

До повномасштабної війни, за його словами, наша країна годувала 400 мільйонів людей по всьому світі. І зараз здатна продовжувати експортувати зерно, на складах достатньо продукції, проте українські порти не можуть нормально працювати.

Бізлі розповів, що він намагався з боку ООН домогтися розблокування портів від Росії. Він телефонував та надсилав свої побоювання емейлом, проте ніхто не відповів. Тому він закликав світ взяти участь у вирішенні цього питання:

“Ми не досягли жодного прогресу. Тут має вступити міжнародне співтовариство і прийняти дуже серйозні рішення щодо захисту портів у гуманітарних цілях. Тому що весь світ заплатить ціну, якщо ми не допоможемо відкрити порти».

Якщо ж світ не втрутиться, 45 мільйонів людей у 38 країнах світу будуть голодувати. І ситуація буде тільки погіршуватись, адже також зростають ціни на паливо та транспорт. І можливості ООН суттєво обмежуються. У них вже зросли витрати на 71 мільйон доларів на місяц. А це означає, що вони зм0жуть годувати на 4-5 мільйонів меньше людей на рік, ніж зазвичай.

Девід Бізлі наголошує на важливості проблеми і закликає лідерів «Великої сімки» повернути в експлуатацію свої сільськогосподарські території, які припинили свою роботу раніше. Щоб хоча б якось покращити ситуацію.

Проте він все одно впевнений, що, якщо не допомогти Україні відкрити порти, то у світі почнеться катастрофа.

“У вас буде голод, смерть і голод. У вас буде дестабілізація кількох народів і масова міграція”, — сказав представник ООН.

Нагору