Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Лише на обробленому ґрунті розквітають інші мистецтва

Міжнародний день Землі відзначають сьогодні. І це не спроста, адже земельна тема була завжди актуальна для митців з усього світу.

Інформатор підготував для вас добірку з відомих мистецьких творів, в яких абсолютно по-різному висвітлюється Земля.

Італійський живописець 16 століття Джузеппе Арчимбольдо вважав, що все складається з 4 стихій: вода, вогонь, земля та повітря. Тому одну з картин присвятив землі.

“Земля” Джузеппе Арчимбольдо

На ній зображені тварини, які проживали на території габсбурського палацу, де художник й проживав. Ця картина – портрет «землі», в якому заєць імітує ніс, гепард – підборіддя, а слон намальований замість щоки та вуха. Натомість лежача корова, наче шия величної пані. Тварини для автора – це символ Землі, невід‘ємна її частина.

Не можна не згадати і фільм Олександра Довженка «Земля» 20-го сторіччя. У ньому вона(земля) – це свідок історичних подій, катастроф, вбивст, знущань та смерті. Нині наша земля, наша країна, наша планета свідки таких же жахіть.

Кадр із фільму Олександра Довженка “Земля”

Продовжила земельну тему африканська художниця Дінео Сеше Бонапе. Вона створила величезна чорну інсталяцію з українського ґрунту. Презентація якої була в 2018 році в київському мистецькому центрі.

У “земельному” творі втілена українська історія та африканський символізм. Ним мисткиня хотіла виразити втрати та горе українського народу у часи Голодомору ,Другої Світової війни, репресій та гоніння інтелегенції.

Мексиканський художник Нахум перейшов на новий рівень земельної творчості. Для цього йому знадобилось презентувати свою роботу у відкритому космосі.

У 2019 році на борту ракети SpaceX Falcon 9 на орбіту Землі полетіла робота Нахума “Контур присутності”. Її розмістили у космосі. А на нашій планеті були влаштовані перформанси, які дали змогу людям взаємодіяти з інтерактивною скульптурою. Це було певне поєднання Землі та Всесвіту.

Тема землі і з великої, і з малої літери є невечерпним джерелом натхнення для митців. А все тому що:

“Лише на обробленому ґрунті розквітають інші мистецтва. Тому фермери – засновники цивілізації”, – американський політик Данієль Уебстер.

Анна Сірик

Нагору