Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Донецьк перебрався на Волинь

Донецький національний технічний університет переїхав до Луцька. Навчальний заклад буде починати “все з початку”, але вже готовий набирати студентів цього року.

Повідомляє Інформатор спираючись на інтерв‘ю Громадського радіо з ректором Ярославом Ляшок.

Донецький університет вже не вперше переїжджає. У 2014 році йому довелось покинути рідне місто й почати все спочатку в Покровську, Донецької області. І це повторилось через повномасштабний напад Росії на Україну. Але цього разу переродження Донецького технічного буде у Луцьку.

У місті вже 70 співробітників університету – ректорат, деканат, керівники відділів та бухгалтерія. Луцький національний технічний університет надав крило свого корпусу для “побратима”.

Навчання в ДонНТУ триває у дистанційному форматі. Проте як буде проходити вступна кампанія досі не знає ні східний універ, ні один інший у країні. Всі очікують нову систему від Міністерства освіти та науки України.

Ректор Ярослав Ляшок задоволений тим, що його університет зміг вижити і під час повномасштабної війни. Але є питання, які його хвилюють:

“Зараз багато дітей за кордоном. Ті країни, де вони, будуть намагатися залишити у себе нашу талановиту молодь, пропонуючи хороші умови для вступу. Програми пільг будуть розширюватися 100%. Мене це трохи лякає. Наприклад те, що в Німеччині за парти сіли 60 тисяч дітей з України. Це дуже велика цифра. У Польщі таких дітей набагато більше. А це наші майбутні студенти”.

Ярослав Ляшок, ректор ДонНТУ, фото з минулого від Pokrovsk News.

Не менш важливим питанням є адаптація спеціальностей закладу на потреби нового регіону. Адже є професії, які не актуальні для абітурієнтів заходу України:

“Раніше ми мали дуже потужну школу гірничих інженерів. Тут, у Луцьку, вона буде не затребувана. Багато наших спеціальностей перекликається з місцевими ВИШами. Звісно, місцеві діти будуть обирати їх, бо вже їм довіряють. А ми маємо починати все спочатку”.

Випускний у ДонНТУ, фото з минулого від Pokrovsk News.

Проте ректор впевнений, що ДонНТУ переживе й цю “негоду”:

“Взагалі ми пережили вже багато всього. Війну на Донбасі, карантин. Нам вже нічого не страшно. Ми готові працювати в будь-якому режимі. Головне  – Перемога!”

Донецький національний технічний університет засновано 30 жовтня 1921 року. Основним керунком навчального закладу була гірнича справа.

Анна Сірик

Нагору