Інформатор Калуш

ВЛАДА

Ленд-ліз для України: карма росії близько! 

Ввечері 28 квітня відбулася воістину історична подія — Конгрес США схвалив законопроєкт, який дозволяє розгорнути для України програму ленд-лізу. Тепер надання військової допомоги Україні значно прискориться, а її обсяги істотно зростуть — повідомляє Інформатор. 

Ленд-ліз дозволяє президенту США надавати допомогу озброєнням і спорядженням будь-якій країні, яка визнана критично важливою для обороноздатності Штатів. Військова допомога надається без попередньої оплати, а оплата за постачання проводиться після війни, або після війни повертається справна техніка та озброєння. 

Востаннє таке рішення ухвалювалось Конгресом навесні 1941 року. Тоді “lend lease”, тобто буквально “передання в оренду чи у борг” передбачало, що Вашингтон в стислі терміни передає військову і цивільну техніку, зброю, устаткування, боєприпаси та інше майно країнам, чия оборона є “життєво важливою” для США. 

До списку країн, які скористались цією послугою тоді стали Британія, Китай, Франція і врешті-решт СРСР.  Ленд-ліз став визначальним фактором у перемозі Союзу в Другій Світовій війні над нацистською Німеччиною. І за умовами опісля закінчення бойових дій Москва повинна була повернути “інструменти”, та все пішло не за планом. Радянський Союз показав своє істинне обличчя — різко змінилась риторика, а Америка була звинувачена у недостатній допомозі.   

Та за 80 років карма повернулася до Москви. І щойно президент Джо Байден підпише законопроєкт, запуститься процес, який і поставить крапку в російсько-українській війні. Оскільки тепер Україна матиме змогу взяти в оренду важке озброєння на кшталт зенітно-ракетних комплексів Patriot, які виконують роль ППО і протиракетної оборони; винищувачі 4-го покоління F-16 C/D; бойові танки  третього покоління; бойові машини піхоти; розвідувальні машини; самохідні артилерійські установки; реактивні системи залпового вогню на колісному шасі й навіть пересувний зенітно-ракетний комплекс. 

Що ж, кремль, начувайтесь!  
Перемога України вже близько! 

 

 

Нагору