Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Кліщі атакують тварин! Що робити?

Кліщі розпочали своє полювання. І найлегшою жертвою для них  є наші домашні улюбленці. Як вберегти свою собачку? Що робити, якщо кліщ вже присмоктався? Та чому від укусу тварина може померти? Про все це у нашому матеріалі.

Інформатор поспілкувався з завідувачкою Калуської дільничої лікарні ветеринарної медицини Ольгою Люра. Розповімо вам, як вберегти свого улюбленця.

Чому кліщі небезпечні для тварин?

“Тварини у будь-якому віці, не залежно від вагової категорії, хворіють піроплазмозом. Це інфекційне зараження внаслідок укусу кліща. Там інкубаційний період може бути навіть до 21 дня. Тобто, коли кліщ кусає, він в плазму крові заносить зараження і внаслідок цього тварина хворіє”, – пояснює ветеринарка.

Як вберегти домашнього улюбленця від кліщів?

“Є профілактичні засоби: спреї, краплі, таблетки. Найбільш дієві – таблетки “Сімпаріка”, які можна давати навіть маленьким цуценятам (від 2 місяців). Вакцин від піроплазмозу не існує. Тільки профілактичні засоби: таблетки діють від 1 до 3 місяців, залежно від виробника. Це захист від інкубаційного кліща. Коли кліщ сідає на тварину, він напивається крові з ліками й вже не вприскує вірус, бо його паралізує й він відпадає”, – розповідає Ольга Люра.

Що робити, якщо профілактики не було, а кліщ вже на тварині?

“Відкручується кліщ круговими рухами. Можна пінцетом витягнути, але треба обробити хоча б хлоргексидином чи спиртом для дезінфекції. Або другий варіант: можна намилити мило на ватний диск, і круговими рухами легенько витягнути цього кліща”, – дає інструкцію лікарка.

Отже їхати з кліщем до ветеринара не потрібно?

“Якщо власники будуть повністю оглядати тварину, то помітять кліща і витягнуть. Він не встигне вприснути інфекцію. Відтак небезпеки для тварини не буде.

Якщо кліщ довше сидить на тварині, тобто 3-5 днів, тварина хворіє і симптоми з’являються. Тоді потрібно колоти або ставити на крапельницю тварину, залежно від тяжкості хвороби”, – наголошує Ольга Люра.

Які симптоми будуть у тварини, якщо вона вже хвора на піроплазмоз?

“Найстрашніші симптоми, які можуть бути, – це висока температура 41-42 градуси. Далі почнеться жовтіння слизових оболонок, тобто ясен, очей. Згодом пожовтіння черевної порожнини. У такому випадку вражається печінка та нирки. Внаслідок цього сеча буде темного кольору, наче розведена з йодом. Заражаються всі внутрішні органи, тому тварина може до 3-4 днів після зараження померти”, – пояснює ветеринарка.

Якщо у вашої тварини сидить кліщ більше 2 днів і тварині зле, потрібно негайно звернутись до ветеринара. Не відтягувати навіть на годину. Бо піроплазмоз, який переносять кліщі, може вбити вашого домашнього улюбленця.

Анна Сірик

Нагору