Інформатор Калуш

ВЛАДА

Відтепер в Україні знову можна купувати і продавати нерухомість

Від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну усі реєстри, які стосуються Міністерства юстицій, були заморожені з метою захисту даних.

Пише Інформатор опираючись на Facebook-сторінку Міністерства юстиції України.

З часом після початку військової агресії міністерство аналізувало ситуацію і відкривало доступ на окремих територіях нашої держави. Також вносились спеціальні зміни до роботи нотаріальної діяльності та її функціонування.

Постанова № 480 встановлює, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його скасування нотаріальні дії можуть вчинятися, але з низкою особливостей та заборон.

  • Так, вчиняти нотаріальні дії з нерухомістю можуть тільки нотаріуси зі списку Мін’юсту. Це зареєстровані в Україні громадяни, які раніше не заплямували репутацію недобросовісними діями. 
  • Протягом зазначеного часу нерухомість не можна буде передавати як внесок до статутного капіталу юридичної особи, отримувати у зв’язку з виходом зі складу учасників.
  • Вчиняти дії з нерухомістю за дорученням від імені фізичних осіб забороняється. 
  • Нотаріальне посвідчення договору з відчуження нерухомого майна, іпотеки, про встановлення довірчої власності можливо оформити в межах області, де нерухомість розташована. Виключення становлять тільки дії з нерухомістю в Києві та Київській області.
  • Щоб запобігти махінаціям з житлом, його можна буде відчужувати тільки через місяць після придбання або пізніше. 

Олег Вітковський

 

 

 

Нагору