Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Цікаві традиції до Дня матері в країнах світу

У всьому світі цей день відзначають 13 травня, а в Україні вітають у другу неділю травня.

Інформатор підготував звичаї святкування Дня Матері у різних куточках світу.

Діти США та Австралії, які проживають з батьками , обов’язково готують сніданок мамі і приносять в ліжко. Якщо ж мама далеко, то діти намагаються приїхати і особисто привітати. У США та країнах Європи до одягу прийнято приколювати гвоздику. Колір квітки відіграє важливу роль, бо кольорова гвоздика означає, що у людини, яка її носить мама жива, а якщо квітка біла, то таким чином виражається любов і повага до покійної матері.

Цікаво, що для американців це свято знаходиться на 5 місці після Дня святого Валентина, Дня батьків, Великодня і Різдва.
Ще одна поширена традиція цього дня — дарувати кільця з камінцями, але важливо, що їхня кількість має відповідати кожній дитині цієї мами. Тобто, якщо у неї 2 дітей, то камінців теж повинно бути два.

У Австралії прийнято вітати усіх жінок, які мають причетність до виховання дітей.

Німеччина відрізняється вибором квітки для мами. Традиційну для США гвоздику тут замінюють трояндою. Проте символізм кольорів той самий. Важливо, що в букеті для мами має бути саме 12 різнокольорових троянд. Також обов’язково в цей день мам відпускають на посиденьки з подругами, аби вони відволіклися від домашньої роботи.

Фінляндія— це апогей материнства у світі. Цю країну вважають найсприятливішою для народження дітей у Європі. Цей день прийнято відзначати у них ще з 1919 року, а жінкам вручають державний орден “Білої троянди”. Останнім часом таку нагороду отримують і ті жінки, які виховують дітей-сиріт.

Фіни теж дарують своїм матусям троянди, але в горщиках. Спеціально до Дня матері тут вивели новий сорт троянди — “День матері”.

Особливої уваги заслуговує святкування цього свята на Кубі. Цього дня люди танцюють, влаштовують фестивалі, квіткові ярмарки. Матерям дарують найексклюзивніші листівки, які вдасться знайти.

Олег Вітковський

 

Нагору