Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вбрання українців 100 років тому

Війна відбирає у нас нашу культурну спадщину, тому фотопроєкт “Вільні” увічнив традиційний одяг 6 регіонів України.

Повідомляє Інформатор спираючись на дані від українського Vogue.

Проєкт був створений, щоб зазнімкувати український традиційний одяг 19-20 століття. Усі вбрання взяті з шаф колекціонерів. Кураторка та стилістка “Вільних” – Марія Квітка. Вона  художниця костюмів, відома роботою над художнім фільмом “Чорний ворон” та документальною стрічкою “Спадок”.

“Сьогодні ми всі неабияк хвилюємося, чи вдасться нам в умовах цієї жахливої повномасштабної війни росії проти України зберегти нашу спадщину, наші національні скарби, тому ми вирішили хоча б крихітну їх частинку увічнити в цьому проєкті”, – пояснює задум Марія Квітка.

Засновниця тревел-спільноти “Come with me” Тетяна Бур’янова – Закарпаття.

Фотопроєкт презентує вбрання 6 регіонів України – Київщини, Полтавщини, Вінниччини, Рівненщини, Закарпаття та Сумщини. Моделями стали українські зірки та громадські діячі, які від початку війни активно займаються волонтерством.

Учасник гурту ONUKA Євген Йовенко – Сумщина.

Телеведуча Роза Аль-Намрі – Вінниччина.

Фотографом проєкту став Дмитро Комісаренко. Автором колажів — молодий художник Данієль Скрипник. Усі учасники працювали над проєктом безоплатно, а фотороботи були надані у відкритий доступ для загального користування.

“Цей одяг зберігся, незважаючи на безліч нищівних подій: Першу світову війну, колективізацію, голодомори, Другу світову війну, радянську епоху. Тож ми віримо, що українська культура переживе і цей темний, страшний період, і розквітне буйним цвітом та знову розправить свої крила”, – написав на своїй сторінці Данієль Скрипник.

Військовий медик і ветеран АТО Олександра Завальна – Рівненщина.

Акторка Альбіна Корж – Полтавщина

Засновниця ГО “Бібліотека майбутнього” Вероніка Селега – Київщина.

Вбрання, яке презентували волонтери, носили українці в 19-20 столітті. Кожному з елементів одягу більше 100 років.

 

 

 

Нагору