Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Честь і слава морським піхотинцям України! 

“Штормові берети з доблестю і честю пройшли випробування на міцність у районах проведення Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил. З початком повномасштабного вторгнення морські піхотинці одними з перших зустрічали ворожі колони та ціною власних життів зупиняли їх просування в глиб країни. Честь і слава їм за це та низький уклін від усього українського народу” — так сьогодні вітає з професійним святом один з найпотужніших оборонців України Командувач Сил оборони генерал-лейтенант Сергій Наєв.

А ми, звісно ж, приєднуємось до цих вітань й бажаємо більше тактичних і глобальних перемог у війні проти росії, й менше втрат (а краще взагалі без них). 

Інформатор вирішив в честь цього дня зібрати кілька цікавих фактів про українських “морських котиків” і трохи підняти ваш бойовий дух. 

  • Морська піхота української армії народилася ще за часів правління гетьмана Павла Скоропадського. Точніше у перші місяці його каденції. 
  • Саме 23 травня 1918 року Скоропадський видав указ України по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». 
  • Особовий склад Морського полку брав участь у Першому і Другому зимовому походах армії УНР. Що цікаво, цей підрозділ комплектувався старшинами, підстаршинами й моряками, переважно вихідцями з Гуцульщини й Наддністрянщини, які служили в австро-угорському флоті на Адріатиці. Мабуть, тому в нашій крові така тяга до гір і до моря водночас. 
  • Сучасні з’єднання морської піхоти України мають імена контрадміралів Михайла Білинського та Михайла Остроградського — офіцерів, що стояли біля початків створення морської піхоти України в період Визвольних змагань 1917-1921 років. 
  • 2017 року традиційні чорні берети, які носила морська піхота як символ елітності підрозділів, були замінені на берети синьо-зеленого кольору, кольору морської хвилі. На беретних знаках морської піхоти України зображені меч, якір та крила, що символізує завдання які виконує морська піхота на морі, на суходолі та у повітрі. 
  • До речі, щоб стати морським піхотинцем потрібно пройти неймовірно важкі випробування, які не поступаються випробуванням американських колег (а їх вважають найкращими у світі). Тих, хто все ж таки зумів пройти випробовування, допускають до “Присяги морпіхів”, яку складають двічі на рік  – 23 травня, перед Днем морської піхоти та 14 жовтня, в День захисника та захисниць України. 
  • Підрозділи морської піхоти до 2014 року були найбільш підготовленими до спільних дій з силами НАТО у всіх Збройних Силах. Морські піхотинці на постійній основі брали участь у заходах в рамках Програми перевірки та зворотного зв’язку Концепції оперативних можливостей, які проводилися щонайменше один раз на три роки. Через об’єктивні причини в останні роки брати участь в таких подіях можливості немає, проте, стійкість та перемоги на фронті у теперішній війні просто вражають. 

Слава піхоті! Слава ЗСУ! Слава Україні! 

Остап Микитюк 

 

Нагору