Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

3 червня — День велосипеда

Чи можна уявити своє життя без велосипеда? Практично кожен українець вміє на ньому кататися і використовує, як засіб пересування. І це — ідеальний транспорт. Чому — читайте у матеріалі.

Розповідає Інформатор.

Дитячі роки дуже пов’язані з двоколісним другом. Пам‘ятаєте, як батьки вас вперше посадили за руль, підштовхнули і вам залишилось лише крутити педалі, щоб не впасти? Таке неможливо забути!

Проте отримав окремий день визнання цей транспорт не через яскраві дитячі спогади, а тому що нині велосипед – це найекологічніший спосіб пересування.

У зв’язку з цим у 2018 року Генасамблея ООН призначила 3 червня – World Bicycle Day.

SONY DSC

2,5 мільярди людей їздять на велосипеді. Це 40% з усього населення світу. В Україні ж 76% громадян вміють кататися, але лише 42% має свого власного двоколісного друга.

Екологи з усього світу закликають пересісти з автомобіля на велосипед, адже вони абсолютно безпечні для довкілля. І таке рішення дозволить планеті довше мати якісний кисень.

Інформатор теж підтримує цю ініціативу. І тому підготував для вас 10 причин, чому велосипед – це класний вибір.

1. Велосипеди дешевші за авто. Ціна двоколісного транспорту сягає у середньому 11 тисяч грн, а машина коштує – 320 тисяч грн.
2. Під час їзди ви худнете. За 1,5 км ви спалюєте 40 ккал.
3. Не потрібно стояти в заторах. Всіх можна об‘їхати.
4. Черги за дизелем або бензином вас не хвилюють. Бо вони вам більше не потрібні.
5. Ремонт велосипеда дешевший у 10 разів.
6. Під час їзди виробляються ендорфіни (гормони щастя), що дуже файно впливають на ваш емоційний стан.
7. Ваше здоров‘я стане міцнішим: м‘язи спини та ніг будуть в тонусі, знизиться ризик інфаркту, зміцняться кістки, відрегулюється робота легень та кровоносної системи.
8. Дороги довше будуть в гарному стані. Адже велосипед абсолютно не знищує покриття, на відміну від машини.
9. Ніякого забруднення повітря.
10. Не потрібно шукати, де припаркуватися.

Звичайно, велосипед не замінить автівку. І в інше місто ви на ньому не поїдете, але, якщо за продуктами, на роботу, за дитиною в дитсадок їздити екологічним транспортом, то швидкість забруднення світового повітря зменшиться в тисячі раз.

Наразі за дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров‘я щорічно вмирає 3 мільйона людей через забруднення повітря. Фактор транспорту у цій проблемі – найбільший та перший.

То де там ваш велосипед?

Анна Сірик

Нагору