Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Ні — карієсу: кілька простих порад

Посмішка може багато розповісти про людину. І що не кажіть, а таки приємніше бачити перед собою співрозмовника у якого усі зуби на місці, а не прогалини, як у російських солдатів. Але зараз не про них. Сьогодні у світі відзначають Міжнародний День боротьби з карієсом. 

Тож Інформатор вирішив пригадати кілька факторів по догляду за нашими посмішками.

Спершу варто пригадати, що це за біда. Карієс – демінералізація твердих тканин зуба. За статистикою в Україні карієс має, на жаль, 98% населення. Основною причиною виникнення карієсу є зубний наліт чи зубний камінь. Він утворюється внаслідок того, що в ротовій порожнині є багато мікроорганізмів, які живляться вуглеводами. Перетравлюючи вуглеводи, мікроорганізми провокують зубний наліт. Звідси й термін – “солодке спричиняє карієс”. Мова не про те, що ця їжа солодка, а про те, що мікроорганізми харчуються саме вуглеводами. Тому, аби мати здорові зуби, треба дбати про своє харчування.

Як правильно чистити зуби?

Чистити зуби треба зверху вниз для верхньої щелепи та знизу вгору для нижньої. Чистити зуби потрібно двічі на день. Перший раз – вранці після сніданку. Другий раз – перед сном.

Після чищення зубів щіткою завжди користуйтеся зубною ниткою, щоб видаляти шматочки їжі та наліт, що залишаються в контакті між зубами.

Які продукти впливають на погіршення стану зубів?

Кава. Потемніння емалі та утворення на ній плям, не єдині проблеми спричинені гарячим напоєм. Після вживання кави у ротовій порожнині змінюється pH-баланс на більш кислий, що робить продукти, вживані після кави, більш шкідливими.

Солодощі з великим вмістом цукру не дуже корисні для зубів. Липкі солодощі шкодять зубам найбільше. Навіть сухофрукти можуть зіпсувати зубну емаль. Торти й тістечка легко пристають до зубів, застряють між зубами та яснами й насилу вимиваються, що дозволяє цукру руйнувати емаль.

Кислоти, які містяться в цитрусових соках, дуже негативно впливають на зубну емаль. Люди, які звикли регулярно випивати склянку апельсинового соку на сніданок, підвищують ризик розвитку карієсу на 84%. Крім того, у них розвивається підвищена чутливість зубів, яка з’являється в результаті стоншування емалі. Вчені вважають, що сік лимона, лайма чи апельсина здатний практично повністю знищити емаль. Тим, хто не може відмовитися від улюбленого напою, стоматологи радять пити сік тільки через трубочку. Тоді він потрапляє прямо в гортань і не завдає зубам сильної шкоди.

У газованих напоях можна знайти цілий «букет» речовин, які вкрай згубно впливають на зубну емаль. Це і цукор, що провокує розвиток карієсу і захворювань ясен, і кислоти, які здатні дуже швидко зруйнувати найміцнішу емаль і підвищують чутливість зубів, і велика концентрація вуглекислого газу, який також руйнує зуби. Але це ще не все. Практично всі газовані напої містять барвники, які швидко проникають в шари емалі та забарвлюють зуби.

За якими критеріями потрібно обирати хорошу щітку та зубну пасту?

Якщо ми говоримо про здорові зуби та ясна, тоді вибір схиляється до щіток середньої жорсткості.
чим більш м’яка щітка, тим менше ми можемо зняти зубного нальоту. Тому, якщо зазвичай ясна не кровоточать, краще обрати щітку середньої жорсткості. Якщо ж є проблема – кровоточивість ясен, потрібно звернутися до лікаря стоматолога. Також важливо часто міняти зубну щітку(кожні 3 місяці).

Гігієнічні пасти – підходять для щоденного застосування людям зі здоровими зубами, призначені виключно для чищення і свіжого дихання.

Лікувально-профілактичні зубні пасти – у більшості своїй це засоби комплексної дії, призначені для ефективного догляду та лікування/запобігання певних стоматологічних проблем (запалення ясен, карієсу та ін.).

Лікувальні пасти – засоби з активним складом, які використовують тільки за призначенням лікаря. Активні речовини допомагають у лікуванні стоматологічних захворювань (стоматити, кандидоз та ін.). Застосовуються курсами (тривалість використання призначає стоматолог.

 

Вадим Оксенчук

Нагору