Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Традиції Зелених свят: що треба встигнути сьогодні?

Завтра, 12 червня, православні українці святкуватимуть одне з найважливіших свят – Трійцю. Ця дата щороку змінюється, оскільки Трійця відзначається на 50-й день після Великодня, тому воно також отримало назву “П’ятидесятниця”. А у деяких куточках України цей період також називають Зеленими святами. 

Інформатор розповість, що слід зробити напередодні цього свята та про його традиції.

У суботу перед Зеленими святами господині та господарі мають вдосталь роботи. У цей день заведено прикрашати будинок зеленими гілками. На Прикарпатті ще кажуть “замаїти хату”. Зеленню прикрашають ікони, залишають її у кутках кімнат та на будинках. Раніше нею встеляли і підлогу в домі, але зараз ця традиція потихеньку зникає. Проте не все гілля годиться для прикраси дому. Найчастіше використовують гілки берези, липи, клена та дуба. Цікаво, що береза – головний атрибут Трійці. Це дерево уособлює силу Святого Духа.

Фото: За Збручем

У цей день заведено прибирати біля та всередині своїх будинків. Також субота перед Трійцею — це останній день, щоб посадити щось на городі. Кажуть, коли посадиш до Трійці, а на Зелені свята “замаїш” — все зійде.

За день до Зелених свят варто відвідати церкву та сходити на цвинтар, аби поминути померлих родичів.

У неділю, на Трійцю, у храмах і церквах проходять богослужіння та освячують гілочки берези, щоб потім поставити їх у себе вдома. Після служби заведено влаштовувати застілля, на які запрошують родичів, друзів і сусідів. Якщо посвататись на Трійцю, а побратися на Покрову, то шлюб буде довгим та щасливим.

У селах часто влаштовують народні гуляння: водять хороводи, співають пісні і танцюють.

Ще однією цікавою традицією є плетіння вінків. Раніше незаміжні дівчата після Трійці плели вінки і дарували їх одна одній на знак дружби. Це називали “кумлення”, від чого і походить слово “кума”. Вважали, що дівчина, допущена до цього обряду, вже наречена – може виходити заміж і народжувати дітей.

Інформатор вітає з прийдешнім світлим християнським святом – Трійцею та бажає щастя і благополуччя!

Ольга Пукавчук

Нагору