Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Ощипок, книш і токан. Що їли давні бойки?

Сьогодні День стабільної гастрономії, яка останні роки абсолютно не стабільна. Наші кулінарні вподобання змінються практично щотижня. Зранку ми можемо з’їсти бельгійські вафлі, пообідати італійськими макаронами, а на вечерю замовити японські суші. Світові тенденції, на жаль, змушують нас забувати рідні страви.

 Інформатор вирішив надихнути вас приготувати сьогодні бойківську їжу. І згадати, як приємно смакувати національні страви.

Рецепти взяті з сторінки Автентичної бойківської кухні.

Ощипок

Це паляниця, що часто заміняла бойкам хліб.

Нам потрібні:

  • борошно – 200 г;
  • кисле молоко – 100 г;
  • яйце – 1;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • сода харчова – 0,1 г.

У просіяне борошно додаємо молоко, сіль, яйце, соду і замішуємо однорідне тісто. Приготоване тісто розкачуємо у вигляді кружечка. Кладемо на гарячий лист у добре розігрітій духовці і випікаємо його з обох боків. Цікаво, що у давнину ощипок випікали на капустяних листках у розігрітих дровами печах. Та подали на стіл із першими та другими стравами. Ощипок повністю може замінити хліб. Головне правило: ніколи не нарізайте його ножем, а відщипуйте пальцями.

Бойківський книш

Нам потрібні:

  • картопля – 1 кг;
  • кисле молоко – 0,5 л;
  • яйце – 1;
  • дріжджі – 30 г;
  • цибуля – 1;
  • часник – 1;
  • смалець – 1 ст. ложка;
  • мука.

Для замішування тіста просіюємо борошно, додаємо до нього щіпку солі та розведені дріжджі на цукрі. У кислому молоці замішуємо тісто, як на вареники. Даємо годину йому, щоб підійшло.

Для начинки відварюємо картоплю, проціджуємо і товчемо зі смальцем, цибулькою та часником. З тіста робимо кульки, розкатуємо колом, на середину якого кладемо картопляну начинку. Краї тіста загортаємо у вигляді соняшника. Зверху змащуємо яйцем і випікаємо в печі до золотистого кольору.

Токан( або тукан)

Назва походить від слова “тук” — солонина із дикого вепра, яку наші предки додавали до страви.

Нам потрібні:

    • сметана – 800 мл;
    • вода – 200 мл;
    • кукурудзяна крупа – 300 г;
    • бринза – 200 г;
    • копчене сало – 150 г;
    • сіль – 1/2 ч. ложки;
    • цукор – 1 ч. ложка.

Сметану вимішати з водою, вилити у чавунну каструлю і довести до кипіння. Поступово, невеликими порціями всипати кукурудзяну крупу і постійно помішувати дерев’яною ложкою до утворення крапельок масла. Наприкінці варіння додати сіль і цукор. Сало нарізати на смужки і посмажити на шкварки. Зварену кашу викласти на тарілку і згори засипати шкварками та бринзою.

Смачного!

Нагору