Сьогодні День стабільної гастрономії, яка останні роки абсолютно не стабільна. Наші кулінарні вподобання змінються практично щотижня. Зранку ми можемо з’їсти бельгійські вафлі, пообідати італійськими макаронами, а на вечерю замовити японські суші. Світові тенденції, на жаль, змушують нас забувати рідні страви.
Інформатор вирішив надихнути вас приготувати сьогодні бойківську їжу. І згадати, як приємно смакувати національні страви.
Рецепти взяті з сторінки Автентичної бойківської кухні.
Ощипок
Це паляниця, що часто заміняла бойкам хліб.
Нам потрібні:
- борошно – 200 г;
- кисле молоко – 100 г;
- яйце – 1;
- сіль – 1 ч. ложка;
- сода харчова – 0,1 г.
У просіяне борошно додаємо молоко, сіль, яйце, соду і замішуємо однорідне тісто. Приготоване тісто розкачуємо у вигляді кружечка. Кладемо на гарячий лист у добре розігрітій духовці і випікаємо його з обох боків. Цікаво, що у давнину ощипок випікали на капустяних листках у розігрітих дровами печах. Та подали на стіл із першими та другими стравами. Ощипок повністю може замінити хліб. Головне правило: ніколи не нарізайте його ножем, а відщипуйте пальцями.
Бойківський книш
Нам потрібні:
- картопля – 1 кг;
- кисле молоко – 0,5 л;
- яйце – 1;
- дріжджі – 30 г;
- цибуля – 1;
- часник – 1;
- смалець – 1 ст. ложка;
- мука.
Для замішування тіста просіюємо борошно, додаємо до нього щіпку солі та розведені дріжджі на цукрі. У кислому молоці замішуємо тісто, як на вареники. Даємо годину йому, щоб підійшло.
Для начинки відварюємо картоплю, проціджуємо і товчемо зі смальцем, цибулькою та часником. З тіста робимо кульки, розкатуємо колом, на середину якого кладемо картопляну начинку. Краї тіста загортаємо у вигляді соняшника. Зверху змащуємо яйцем і випікаємо в печі до золотистого кольору.
Токан( або тукан)
Назва походить від слова “тук” — солонина із дикого вепра, яку наші предки додавали до страви.
Нам потрібні:
-
- сметана – 800 мл;
- вода – 200 мл;
- кукурудзяна крупа – 300 г;
- бринза – 200 г;
- копчене сало – 150 г;
- сіль – 1/2 ч. ложки;
- цукор – 1 ч. ложка.
Сметану вимішати з водою, вилити у чавунну каструлю і довести до кипіння. Поступово, невеликими порціями всипати кукурудзяну крупу і постійно помішувати дерев’яною ложкою до утворення крапельок масла. Наприкінці варіння додати сіль і цукор. Сало нарізати на смужки і посмажити на шкварки. Зварену кашу викласти на тарілку і згори засипати шкварками та бринзою.
Смачного!