Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО — борщ УКРАЇНСЬКИЙ

Сьогодні, 1 липня, український борщ увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Тепер він став об’єктом, що потребує негайної охорони.

Повідомляє Інформатор.

“Борщ тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО”, — пише міністр культури Олександр Ткаченко

Таку пропозицію Міністерство культури та інформаційної політики, експерти Марина Соботюк та Євген Клопотенко готували ще у березні 2021 року. Борщ пропонували включити до “Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства”.

За правилами, розгляд повинен був відбутися аж у 2023 році, однак повномасштабне вторгнення Росії за оцінками Організації створило загрозу цьому об’єкту культурної спадщини й було прийнято рішення розглянути українську номінацію на включення до “Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони”.

“Вважаю, що це стане дійсно історичною подією для України. Визнання унікальності та ідентичності українського елементу нематеріальної культурної спадщини, і, одночасно – визнання його універсальної цінності і значення для світової культури”, – зазначає заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Ткаченко додає, що рецептом борщу ділитимемося зі всіма цивілізованими країнами та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське.

До речі, а ви знали що не тарілкою борщу єдиною. В Україні на початку 2000-х був мега популярний панк-гурт з назвою нашої національної страви.

Пропонуємо познайомитись з однією з їхніх композицій.

 

Остап Микитюк

Нагору