Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Генштаб пояснює систему виїзду військовозобов’язаних з місця проживання або перебування

Напередодні в соціальних мережах було оприлюднено, а потім спростовано інформацію про те, що забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Проте сьогодні Генеральний штаб Збройних сил України все ж підтвердив цю інформацію.

Інформатор намагався розібратися з цим у міському військовому комісаріаті.

Сьогодні Генштаб нагадав, що в Україні з 1992 року діє норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, яка передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Це означає, що впровадження дозволу для військовозобов’язаних не є нововведенням, а, скоріше, нормою, якою раніше не користувалися з метою впорядкування обліку осіб, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП. 

Для того, щоб отримати детальніше роз’яснення Інформатор звернувся до Калуського територіального центру комплектування:

“Ми є структурним підрозділом Івано-Франківського ТЦК та СП. Наразі, у нас немає інформації з приводу цього. Потрібно зачекати кілька днів”, – повідомили у відомстві.

Відтепер, військовозобов’язані можуть виїхати за межі місць проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час,  але для цього треба отримати дозвіл. 

“Дозвіл видається від 30 діб до року, залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю”, -йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ. 

Про те, як видаватимуть ці дозволи поки невідомо. Інформатор буде стежити за розвитком цієї ситуації.

Олег Вітковський

 

Нагору