Інформатор Калуш

ТРЕШ

Критична ситуація з калуськими соціальними гуртожитками: що відбувається?

Не в кожного громадянина є можливість купити собі дім чи квартиру. Хтось в такому випадку орендує квартири, а хтось шукає прихисток у соціальних гуртожитках. У Калуші, до слова, аж 10 гуртожитків такого типу. Рівно рік тому вони з власності ЖЕКів перейшли під опіку комунального підприємства “Добродім”. Новим опікунам відразу ж довелося “в лоб” стикнутися з проблемами, які шлейфом тягнуться за цими гуртожитками вже багато років.

Розповідає Інформатор з посиланням на Калуську міськраду.

У деяких мешканців даних об’єктів віддавна склалася погана традиція — ігнорувати платіжки комунальних послуг. Складно відповісти однозначно, чи це фінансові труднощі чи така позиція. Але станом на сьогодні через неї для гуртожитків і для міста це стало катастрофою, яка тягне за собою наслідки. У різні роки заборгованості по платежах сягали 4 мільйонів гривень. Коли наставав час оголошеного відімкнення, наприклад – від електропостачання, міська рада в авральному режимі дотувала заборгованість.

Проте, не всі мешканці гуртожитків “погані” — більшість справно та вчасно оплачує всі послуги. В цьому випадку спрацювало емпіричне правило, широко відоме на загал як “Принцип Парето”, яке стверджує, що для багатьох явищ 80 відсотків наслідків спричинені 20 відсотками причин. За даними комунального підприємства “Добродім” саме близько 25-30% жителів гуртожитків стабільно продовжують ігнорувати оплату отриманих послуг.

Станом на сьогодні ситуація з “космічними” заборгованостями повторюється. Найкритичніша ситуація — розрахунки з постачальником електроенергії ТОВ “Прикарпатенерготрейд”. Від початку війни борги перед ними складають -1,243 млн грн,  і  в найближчому часі компанія матиме всі підстави для відключення гуртожитків від електропостачання. Постачальник електроенергії подав до суду на стягнення заборгованості. До боргів за електрику підтягуються ще 120 тис. грн за газ і його транспортування та 1,3 млн грн за водопостачання.

Тим часом “Добродім” продовжує виконувати свої обов’язки з обслуговування гуртожитків. Його керівник Василь Фурда зазначає, що вся ця ситуація  ускладнює і становище компанії. Окрім заборгованостей постійно зростають витрати на матеріали для ремонтних робіт у підвалах, покрівлі, туалетів, та кухонь, які проводяться постійно. Також у гуртожитках цілодобово працюють диспетчери, технічна та сантехнічна служби, яким потрібно платити зарплату.

Спроби повпливати на недобросовісних споживачів — не приносять бажаного результату. Як в цій ситуації готуватись до нового опалювального сезону, який може бути надзвичайно важким — питання на сьогодні відкрите.

Найбільш проблемним гуртожитком з усіх 10 знаходиться по вулиці Січових Стрільців. Його заборгованість складає понад 500 000 гривень.

Василь Фурда також додав, що зі збитковими на даний час тарифами підприємство надалі працювати не зможе і змушене буде їх підвищувати. Інакше — відсутність послуг.

Альтернативою може стати створення ОСББ. Оскільки міська рада не може дотувати приватні чи орендовані помешкання з міського бюджету (а отже за кошт калушан, які справно платять податки). Це має зміст, оскільки, наразі, 75% кімнат у калуських гуртожитках уже приватизовані.

Інформатор триматиме руку на пульсі цієї резонансної ситуації. Слідкуйте за наступними матеріалами.

Остап Микитюк

 

Нагору