Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калушани у Манявському Скиті молилися за перемогу України | ФОТО

Минулого тижня, окрім народних святкувань Купала, відбувалася ще одна подія, яка в цілях безпеки фактично не афішувалася. Це Хресна хода з Калуша до Манявського монастиря. Щоб разом з тисячами людей з усієї області помолитися й попросити у Бога швидшої перемоги України.

Інформатор також відвідав прощу.

У вівторок, 5 липня о 13:00 від воріт Калуського Собору Святих Землі Української ПЦУ, вийшло 13 калушан, щоб здійснити Хресну ходу до Маняви. Маршрут пролягав через Новицю, Красне та Космач. Загальна довжина прощі склала 54 км.
У ній брали участь парафіяни із Калуського Собору, храму Архистратига Михаїла села Копанки, парафіяни храму села Новиця на чолі з їхнім майбутнім священником Олегом Луцаном.

Серед учасників святкової прощі Інформатор у Маняві зустрів калуську волонтерку та громадську активістку Ольгу Бойко. Звісно ж ми не втримались і розпитали у неї враження про цьогорічну ходу:

“Особисто я йшла не вперше. Для мене це уже четверта проща. Цього разу дорога була надзвичайно легкою. Я навіть сама не сподівалася. Ми майже не втомилися. Оскільки ми ночували у Красному, то йти було набагато легше. Попередні всі прощі ми виходили о  четвертій ранку і з Новиці і йшли пішки аж до Маняви. А цього року ми ночували, тому й відновили трошки сили.

Думали про Україну, про воїнів наших, про Бога, про те що усе в Божих руках і Він обов’язково допоможе нашій Україні перебороти це все що відбувається зараз. Що Божа справедливість мусить затріумфувати й для нас настане перемога. Кожен ставив перед собою цю мету і тому напевно йшлося легко.

Служба в Маняві, мене заставила задуматися про вічність. Про те, що час  біжить дуже швидко, й ми дуже часто суєтливо витрачаємо його не на те, на що мали б.

В голові, в душі, розставилися пріоритети, відчулося що насправді чорне, а що біле. І показалася дорога куди далі йти. Молилося легко і з духовним піднесенням.”

7 липня у Манявському монастирі було звершено дві Божественні Літургії – перша звершувалася опівночі у Свято-Духівському храмі монастиря, а друга  о 10.00 год – яку очолив  ігумен Іоасаф, спільно з численним духовенством різних Єпархій Української Православної Церкви (ПЦУ).

За Богослужінням співав церковний хор с. Чорнолізці під керівництвом регента Петра Токарика та хор “Знамення” під керівництвом регента Вероніки Мартинюк.

Остап Микитюк

Нагору