Інформатор Калуш

ВЛАДА

“Якщо б кожен громадянин проникся відповідальністю, то повістки не потрібно було б вручати”. Чи законна мобілізація на заправках?

Полковник ЗСУ Роман Горбач пояснив, де можуть роздавати повістки, кого зараз будуть мобілізувати та чому не беруть усіх добровольців.

Розповідає Інформатор з посиланням на відеозвернення начальника Управлігня персоналу штабу Командуванння Сухопутних військ Зброїних сил України полковника Романа Горбача. Далі пряма мова.

Роздача повісток не означає, що людину, яка її отримала, відразу призивають до лав Зброїних сил чи інших військових формувань. У 90 % випадків це зовсім не так. Ці повістки роздаються, щоб громадяни з‘явились до військкомату і надали інформацію про свої медичні дані. Опісля можливо, за потреби їх можуть призвати до захисту держави, якщо вони відповідають усім якостям та нормам.

Де можуть вручати повістки?

У будь якому місці, яке є незабороненим законодаствством.

Чому так відбувається?

Начальники територіальних центрів укомплектування вибирають місця, де можна швидше виконати завдання – встановлення на облік всіх військовозабов‘язаних.

Звичайно, ходити по житловим районам, де домофони або приватні будинки, і стукати в двері, які ніхто не відкриває, є не ефективним. Тому це робиться у громадських місцях, де є велике скупчення людей і роздати повістки громадянам набагато легше.

Чи обов‘язково повістку має заповнювати начальник ОТЦК та СП?

Не обов‘язково. Є і інші посадові особи, які можуть бути наділені повноваженнями вручати повістки – працівники адміністрацій або підприємств.

Як формуються мобілізаційні плани?

Укомплектування проводиться по територіальному принципу, бо ми маємо списки з військоматів у яких вказана кількість та спеціалізація громадян. Якщо немає потрібних нам спеціалістів у певній місцевості, то ми їх з інших регіонів. Тому, якщо зараз у західних регіонах громадян більше, то й призивають людей звідти теж більше.

Чи залучені вже всі добровольці?

Ні. Є добровольці, яких досі не мобілізували. Тому що планові завдання ставляться не просто по кількості людей, а по потрібним спеціальностям. Проте в разі необхідності всіх добровольців будуть викликати.

Мобілізація сама по собі немає добровільного підгрунття. Тобто на законодавчому рівні – це військова служба за призовом. Добровільна служба — це військова служба за контрактом. Тому можуть призиватися громадяни, які не зовсім бажають цього, але в Конституції написано, що оборона, захист суверенітету — це обов‘язок всього народу, кожного громадянина. В основному люди, які боронять зараз нашу Україну, є справжніми патріотами.

Чи може повістка вручатись, як покарання за порушення?

Повістка – це не покарання. Покарання – це Кримінальний кодекс, правоохоронні органи, суди, які притягують порушників до відповідальності.

Просто так вручити на посту повістку про відправлення громадянина на війну — не можливо. Це не законно.

Повістки можуть прийти всім?

Якщо дійсно зрозуміти всю відповідальність, яка зараз покладається на всіх нас і, якщо б кожен громадянин проникся цією відповідальністю і виконував все, що написано в законодавстві, то ці повістки взагалі не потрібно було б вручати. Кожен громадянин після переїзду зі східної області до західної прийшов би у територіальний центр укомплектування і став би на облік. Тоді б тільки викликали для призову і ці 90% не потрібно було б вручати, але громадяни не свідомо відносяться до своїх обов‘язків, які визначені законами України. Тому їх доведеться викликати.

Нагору