Інформатор Калуш

ВЛАДА

На шляху до рівності. В Україні з’явиться військова форма для жінок

Уперше в історії нашої країни жінки зможуть вдягти кітель свого розміру. Наразі розвиваються 2 проєкти, які створюють форму. Чому за вікном 21 століття, а військова дискримінація досі існує?

Розповідає Інформатор з посиланням на BBC News Ukraine.

У ЗСУ зараз служать 57 тисяч жінок, 32 тисячі з яких — на лінії вогню захищають Батьківщину, проте носять чоловічий одяг. Міністерство оборони видає їм чоловічу форму і, як не було б це кумедно, чоловічу спідню білизну. Також дуже бракує взуття менших розмірів та бронежилетів з урахуванням особливостей жіночої фігури.

Штани завеликі у талії, кітелі мають занадто довгі рукави та плече спускається майже до ліктя. Жінкам доведеться перешивати форму або зменшувати її за допомогою булавок та ременів. Як ефективно воювати з росіянами, якщо на тобі штани, які просто не тримаються?

На жаль, держава раніше про це не задумувалась. У наказі Міністерства оборони №238 затверджено єдиний стандарт уніформи —  чоловічий. Жіноча форма передбачена лише парадна —  кітель, спідниця й черевики на підборах.

“Проте парад проходить один раз на рік, а на лінії зіткнення жінки перебувають щодня з 2014 року”, – каже депутатка Київської міської ради Ірина Никорак, яка просуває волонтерський проєкт “Arm women Now”. Головна їхня ціль – надати українкам якісну та функціональну жіночу форму.

Першу партію штанів, кітелів та тактичної білизни вже відшили та цього тижня передадуть захисницям на безоплатній основі для того, щоб протестувати і переконатися, що цей одяг функціональний і зручний.

Лекала для однострою розробили за жіночою формою збройних сил США, однією з найкращих у світі. Відшили форму з якісного “пікселю”, який замовляли у Польщі.

Організація також планує виробництво футболок, тактичних сорочок “убокс”, а на осінь – термобілизну та теплий зимовий одяг, який розроблятимуть за новими лекалами.

Ліворуч — чоловіча форма від ЗСУ, праворуч — нова розробка, яку будуть тестувати.

За словами Ірини Некорак, ідея виробництва жіночої військової форми з’явилася після численних запитів від захисниць, які зараз воюють на передовій. Одна з них — морська піхотинка та розвідниця Ярина Чорногуз. У 2020 році вона витратила 1800 грн на придбання чоловічої форми від ЗСУ, яку потім перешивала на замовлення у кравчині. На її думку, відсутність жіночої форми в українській армії – це свідчення про знецінювання жінок.

Захисниця носить на лінії вогню канадську військову форму, яку їй прислали родичі, адже в Україні неможливо купити щось подібне, бо цього просто немає. За досить велику суму купила і бронежилет, який враховує жіночу анатомію. Ярина жартує, що “за два з лишком роки на контракті не бачила такого рідкісного артефакту, як штатна жіноча білизна”.

Військовослужбовиця каже, що не страждає від цього сильно, адже спіднє воліє купувати собі сама. Але якби існувала така ж зручна і якісна жіноча білизна, як-от “славнозвісні” шкарпетки ЗСУ або легка бавовняна термобілизна ЗСУ, – “це було б дуже сильним маркером поваги до військових жінок”.

Ярина Чорногуз

Створити жіночу військову форму вкрай важливо. Зараз цим займається, згадана вище, депутатка Київради Ірина Некорак та група волонтерів у рамках проєкту Першої леді “Безбар‘єрність”. Вони разом створювали перший варіант військової форми і пошили 300 наборів. Якщо перевірка польовими умовами пройде вдало, то Міноборони допоможе в фінансуванні і зробить цей варіант жіночої форми – офіційним.

“Робота триває, всі злагоджено працюють і взаємодіють зі службою стандартизації міноборони. Справа рухається, сподіваємось, незабаром буде результат. Пріоритет по виробництву – українські підприємства”, – кажуть у міноборони.

Найкращою в світі жіночою формою вважається варіант США, який створена по 93 параметрах та 3D-сканах жіночого тіла. Саме на американський досвід зараз спирається український проєкт. Адже, як ніколи раніше, українкам потрібні максимально зручні умови, щоб боронити країну від окупантів.

Нагору