Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Понад половина українців змінило свою думку до ЛГБТ в кращу сторону — результати опитування

Абсолютно особиста справа кожної людини, хто її партнер в житті, а тим більше у ліжку. Якщо чоловіку подобається чоловік — це їхня особиста справа. Якщо жінці подобається жінка — це їх зважений вибір. Природа є природа. За останнє десятиліття ставлення українців до пар ЛГБТ+ змінилося. Як показують опитування — у кращу сторону, більш толерантну.

Ділиться Інформатор опираючись на опитування від Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАН України.

Українська соціальна свідомість набула нових обрисів. Зараз сказати, що українці відсталі в поглядах — бути ворогом самому собі, щонайменше. Як показує опитування, наше ставлення до одностатевих стосунків, шлюбів та їх дискримінації суттєво змінилось.

Зараз 53% населення в Україні підтримують заборону дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності в законодавстві, а також заборону розпалювання ворожнечі до ЛГБТ. Про це на своїй сторінці написав координатор із політики та законодавства Національного ЧСЧ-консорціуму Святослав Шеремет із посиланням на результати дослідження Центру соціальних експертиз.

За результатами цього дослідження, 46% українців згодні, що ЛГБТ повинні користуватися такими ж правами, як інші громадяни. Проти цього висловився 41% людей, 13% не визначилися.

Також, у порівнянні з 2013 роком  рівень підтримки права гомосексуальних пар на реєстрацію шлюбу зріс майже удвічі. Безумовність такого права підтримують 27% населення, ще 26% підтримують з деякими винятками. Разом — 53%, а у 2013 році цей показник становив всього лиш 33%.

До уваги також було взято питання виховання та всиновлення дітей гомосексуальними парами. У порівнянні з 2016 роком більше ніж удвічі  зросла кількість людей, які підтримують таку ініціативу.

Також 36% українців готові позитивно сприймати лесбійок, геїв і бісексуалів як членів сім’ї, друзів, сусідів чи колег. 25% опитаних навіть готові до подібних стосунків із транссексуальними людьми.

Дослідження Київського міжнародного інституту соціології у червні 2022-го також показало, що більш ніж половина українців (54%) ставиться до представників ЛГБТ-спільноти позитивно або байдуже.

Ставлення до ЛГБТ, виявляється, залежить від низки факторів. Погане ставлення до людей з відмінною сексуальною орієнтацією залежить від проживання у населеному пункті меншого розміру, нижчого рівня освіти, старшого віку і матеріального неблагополуччя, а також серед тих, хто не брав участі в подіях Революції гідності.

Найбільш позитивно до ЛГБТ ставляться у центрі78%, на півночі (включно з Києвом) 73% та на півдні країни 73%. Тоді як у західних та східних регіонах більшість населення (52% і 54% відповідно) — проти.

Наші колеги з Інформатор Івано-Франківськ розпитали франківчан щодо їхнього ставлення до одностатевих стосунків. Що з цього вийшло — дивіться у сюжеті.

До речі, а як до ЛГБТ ставитесь ви?

Остап Микитюк

Нагору