Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Міжнародний день шахів 2022

У цей день, 20 липня, у світі відзначають своє свято всі поціновувачі та професіонали цієї інтелектуальної гри.

Ділиться Інформатор.

Ініціатором створення міжнародного свята стала Всесвітня шахова федерація ще у далекому 1966 році. Метою створення було привернення уваги суспільства до шахового спорту та його популяризація.

У наш час все більшої популярності набувають онлайн-шахи. Цей формат гри дозволяє змагатись будь-де та будь-коли, однак також усуває психологічний фактор, який часто є вкрай важливим на турнірах. Проте, така можливість розширила масовість гри та спростила організацію міжнародних чемпіонатів.

Щоб дізнатись більше про шахи сьогодні, ми поспілкувались із шахістом Романом Скрипаком, який входить у топ-100 гравців за версією сайту chess.com.

Доброго дня, пане Роман. Розкажіть, чи пам’ятаєте ви той час, коли навчились грати в шахи?

Я в шахи навчився грати в років 10. Батько купив шахи на магнітах і навчив грати, мені ця справа давалась легко. Грав переважно з батьком і братом. Дуже запам’ятались моменти, коли в будинку вимикали світло, і ми грали в шахи при свічках. То був особливий період мого життя.

А якими емоціями ви керуєтесь, коли під час гри: бажанням “знищити” гравця навпроти чи, можливо, почуттям суперництва?

Найбільшим задоволенням для мене є комбінація вдало спланованих ходів. Мені подобається, коли вдається загнати суперника в пастку. Взагалі, я обожнюю розв’язувати шахові задачі.

На вашу думку, шахи досі конкурентоздатні серед інших настільних ігор?

Розумію про що ви, зараз справді існує величезна кількість настільних ігор різних жанрів та підходів. Однак, в шахах є своя атмосфера. Чим більше в неї заглиблюєшся, тим більше розумієш, що це боротьба інтелектів. В більшості інших настільних ігор такі речі не поєднуються.

 Який формат шахів вам більше до вподоби: живий чи віртуальний?

Мені більше до вподоби онлайн-версія шахів, так як це дозволяє краще сконцентруватись. Тим більше вдається зіграти більше партій, оскільки пошук супротивника триває секунди. У шахах наживо є своя магія, але організація матчу може викликати складнощі.

Вважаєте, що за онлайн-шахами майбутнє?

В цілому за інтернетом майбутнє!

Остап Лагойда

Нагору