Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

День Української Державності: що воно таке?

Сьогодні, 28 липня, в Україні відзначають не одне свято. Цього року українці вперше привітають один одного з Днем Української Державності.

Розповідає Інформатор.

Новий пам’ятний день ввів президент України Володимир Зеленський на день 30-річчя української незалежності. На його думку, відлік української державності повинен починатись із заснування Київської Русі як найдавнішого політично-самостійного утворення на наших землях. Вершиною розквіту Русі вважається її хрещення князем Володимиром Великим у 988 році, який також припадає на 28 липня. У зв’язку з цим нове свято і отримало таку дату.

Однак, що ж таке “українська держава”? Здавалось би, що цінність української держави однозначна для всіх та несе спільну місію з популяризації культури України. Однак на кожну свідому людину — індивідуальний погляд. Інформатор запитав у калушан і гостей міста: “Що для вас українська державність?”:

“Для мене це тисячолітня історія, яка є у нашого народу, яку ми відвойовували роками, і до сих пір відвойовуємо. Але це і світле майбутнє, яке є у нас попереду. Державність — це люди, які люблять свою державу, які вкладаю себе в її історію, культуру, майбутнє”, — Тетяна.

“Українська державність для мене — все. Так як я себе ідентифікую як українця і патріота, без України не буде нічого. Я не уявляю собі світу без української державності, бо я є частиною цієї спільноти. Я розумію, якою довгою була українська історія, і саме українці довели, що вони заслуговують своєї держави та ідентичності”, — Тарас.

“Щодо української державності, то нам треба пам’ятати про ситуацію, яка склалась в нашій країні. Питання української державності — це питання самого себе. Людина, яка вважає себе патріотом і українцем, має розуміти, що державність поєднує в собі матеріальні цінності, духовні цінності. Людина має пам’ятати про те, що означає наш прапор, наша конституція. Під час війни нам треба зрозуміти, за що ми боремось, звідси і виникає питання державності. Для мене державність — це народ, українська державність — це український народ. Це свідомі люди, які розуміють, що їхня держава — це їхній дім”, — Марічка.

“Абсолютно зрозуміло для кожного, що усвідомлення української державності — це усвідомлення того, що ти є частиною певної громади, яка тебе підтримає в будь-який момент”, — Святослав.

“Українська державність для мене — це поняття моєї свідомості, тобто усвідомлення того, що Україна є нашою вітчизною, яка важлива для нас всіх. Для мене це поняття означає усвідомлення в собі нашої країни”, — Соня.

“Насправді це питання складне для кожного з нас. Українська державність, як на мене, це певне розуміння патріотичності. Взагалі, Україна для мене є синонімом патріотичності. Тож українська державність — це розуміння кожним українцем того, що він має бути патріотом своєї держави”, — Анастасія.

“Українська державність — це для мене справді важлива річ. Я сформувався під впливом українських медіа, з яких я почерпнув українську етнічну культуру. Особливо це стосується музики. Важливість української державності у єднанні українців в одне ціле, як у мистецтві, так і в політичному полі”, — Станіслав.

“Для мене українська державність — це спільність людей над розбудовою країни, коли в Україні люди живуть за правилами, цінують один одного, історію і мову. Це взаємопідтримка і плідна праця українців”,Віталій.

“Я раніше не замислювалась над питанням української державності, оскільки я — підліток і не усвідомлювала важливість цього. Але 24 лютого я зрозуміла, що не можу просто піти в коледж, в мене стався злам в голові, і я зрозуміла наскільки важлива цілісність України, щоб ми жили мирно. Ми повинні бути єдині і підтримувати один одного”, — Яна.

Редакція Інформатора Калуш вітає всіх українців з цим важливим святом, яке дозволяє вкотре відчути наше єднання.

Остап Лагойда

Нагору