Коломия До сайту

Калушанин захворів хворобою Лайма!

Це вже третій випадок захворювання на кліщовий бореліоз у Калуському районі. Як вберегти себе від недуги?

Розповідає Інформатор з посиланням на міськраду Калуша.

52-річний чоловік захворів хворобою Лайма через укус кліща в селі Лука.

Перший випадок захворювання стався в січні. 58-річний чоловік інфікувався за межами України в лісі, де на нього напав кліщ. Другий випадок задокументували в липні у 10-річної дитини, яку вкусили в селі Болохів. Усіх трьох лікували на стаціонарі в інфекційному відділенні.

Переносник збудника хвороби Лайма – іксодовий кліщ. Їх виявили на території Калуського району поблизу сіл Завій, Підмихайля, Пійло,Довгий-Войнилів, Мислів, Мошківці, Станькова, Стефанівка, Боднарів, Довгий-Войнилів та Бережниця.

Як минає хвороба Лайма?

Інкубаційний (скритий) період при кліщовому вірусному енцефаліті та хворобі Лайма становить від 3-5 днів до 1 місяця. Після цього з’являються загальна слабість, недомагання, нездужання, підвищення температури, головний біль, порушення сну. При хворобі Лайма часто на місці укусу кліща відмічається почервоніння будь якої форми, яке поступово збільшується у розмірах – мігруюча еритема (у 20% хворих вона відсутня). З клінічних проявів найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату (ураження суглобів) та серця.

Як вберегти себе від зараження?

Найголовніше – вберегтися від кліщів! По-перше, захищати себе (спреї, мазі), коли йдете у ліс та хащі. Вдягати речі, які максимально закривають шкіру, зав‘язувати волося і носити головний убір. Якщо все таки знайшли на собі кліща, якнайшвидше видалити його або звернутися до лікарні (особливо, якщо не вдалось повністю вийняти кліща й якась його частина залишилась у шкірі). По-друге, знищувати кліщів на території, де живете, акарицидами.

Читайте також, як вберегти свою тварину від кліщів.