Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Пізнай Прикарпаття: чудова можливість познайомитися з нашим краєм для дослідників

Наша національна ідея ховається у наших звичаях, традиціях та легендах, повір’ях і навіть піснях. Попри технічний прогрес, соціальні зміни та інші фактори, людина здатна віддалятися та забувати про своє коріння й те, що насправді робить нас нами. Щоб цього не сталося, багато ентузіастів постійно досліджують та фіксують культурну спадщину України. З початком повномасштабної війни це стало робити важче, особливо на тих територіях, де зараз ведуться найзапекліші бої за Україну. Проте, рішення є.

Розповідає Інформатор.

Завдяки спільній дії “Агентства з розвитку приватної ініціативи” та “GO HERITAGE | Мережі ОГС для підтримки громад зі спадщиною” організовується проєкт “Спадщина для розвитку-II: підвищення управлінської спроможності малих громад України через залучення молоді” за підтримки Національного Фонду США на підтримку демократії (NED).

Організатори запрошують у проєкт студентську молодь, аспірантів, викладачів, науковців, інших фахівців з числа вимушено переміщених осіб, що працюють, проходять навчання, здійснюють/здійснювали дослідницьку практику у сфері історії, культури, IT, архітектури, мистецтва, літератури, кінематографії, дизайну, психології інших креативних професій. до участі в ознайомчих візитах з продуктами/об’єктами інтерпретації спадщини Івано-Франківщини.

Всього буде організовано 4 одноденних подорожі у другій половині серпня 2022 року до красивих місць Івано-Франківської області.

Головною родзинкою цих місць є унікальні історії конкретних мешканців, яких ми називаємо носіями живого спадку предків, адже вони своєю любов’ю підтримують зникаючі культури праці, явища та феномени малих громад.

Програма передбачає  відвідини садиб, природних див, центрів та музеїв спадщини та живе спілкування з місцевими людьми таких калуських громад як  Вигода, Долина та Болехів, а також Косів, Яворів, Білоберізка.

“Нас як організаторів цікавить зворотний зв’язок про продукти спадщини, свіжий погляд та ідеї щодо її інтерпретації для подальшого застосування в соціальному, економічному та культурному житті громад та України в цілому”, — розповідають про ідею проєкту організатори.

Участь у турах безкоштовна.

Відбір – на конкурсній основі.

Планується сформувати групу з 20 осіб.

Для участі потрібно заповнити анкету  та подати короткого мотиваційного листа (до 1 сторінки) з обґрунтуванням Вашої участі в подорожах.

Кінцева дата подання заявки – 12 серпня 2022 року.

Точні дати та детальні програми подорожей будуть надані відібраним учасникам до 15 серпня.

Остап Микитюк

Нагору