Інформатор Калуш

ТРЕШ

Зрада по-калуськи: “Карпатнафтохім” заарештовано

Сьогодні стало відомо, що український суд заарештував корпоративні права найбільшого нафтохімічного комплексу в західному регіоні України — ТОВ “Карпатнафтохім”. За справу взялися Національна поліція, Бюро економічної безпеки та Офіс генерального прокурора.

Розповідає Інформатор посилаючись на Національну поліцію України.

Назву компанії у повідомленні прямо не озвучили, але з повідомлення стало зрозуміло про кого мова. Річ у тому, що дане підприємство є одним із найбільших виробників органічних хімічних речовин, підконтрольним російській нафтовій компанії з десятки найбільших у світі. За “збігом обставин” “Карпатнафтохім”, що створений на базі потужностей калуського підприємства “Оріана”, спеціалізується на виробництві хлору, каустичної соди, вінілхлориду, етилену, поліетилену і пропилену. Власником Карпатнафтохіму раніше був російський “Лукойл”, а зараз – нідерландська Karpaty Chemical, бенефіціари якої Ільхам Мамедов та Ігор Щуцький купили завод у “Лукойла” після того, як він потрапив під санкції.

Корпоративні права підприємства на суму понад 2,3 млрд грн, а також 35 об’єктів його нерухомості заарештовано в рамках кримінального провадження про відмивання грошей (ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України). Процесуальні заходи проводилися в межах кримінального провадження, що розслідується за фактами ухилення від сплати податків та легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Цю інформацію також підтвердили в Офісі генпрокурора.

“Слідство вважає, що упродовж 2017-2022 років службові особи підприємства ухилилися від сплати понад 3 млрд грн податків і незаконно перерахували на користь юридичної особи – нерезидента, що підконтрольна російській нафтовій компанії, понад 5 млрд грн для подальшої їхньої легалізації”, — прокоментували резонансну подію в Національній поліції.

Наразі, детективами здійснюється досудове розслідування.

Інформатор стежитиме за розвитком подій. Слідкуйте з нами.

Остап Микитюк

Нагору