Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

День археолога: як ходити з лопатою і не викликати підозр

Сьогодні, 15 серпня, в Україні відзначають День археолога, коли кожен шукач пригод і фанат розкопок може відчути себе зіркою.

Розповідає Інформатор.

Неофіційно свято приурочене до дня народження радянської археологині Тетяни Пассек. Вона очолювала археологічну експедицію, що досліджувала трипільську культуру — одну з найдавніших європейських цивілізацій, що знаходилась на території України. Репутація Пассек як затятої донощиці сталінської доби викликала в українців спротив щодо встановлення офіційного Дня археолога саме на 15 серпня. Проте цей день незмінно залишається святом для тисяч українських фахівців.

Українська археологія не обмежується трипільською культурою, однак саме з нею пов’язують вінець науки в нашій державі. Вперше пам’ятки цієї культури відкрив український дослідник чеського походження Вікентій Хвойка ще в далекому 1896 році. Це стало потужним поштовхом для української археології, та й історичної науки загалом.

Вікентій Хвойка

Трипільська культура набула свого розквіту у 6-3 тисячолітті до нашої ери та знаходилась на широких теренах між Карпатами і Дніпром загальною площею понад 350 тисяч км². До сьогоднішнього дня було знайдено і досліджено більш ніж дві тисячі пам’ятки цієї дивовижної цивілізації.

Приклади трипільських виробів

Деякі маргінальні історики в Україні вважали, що сучасні українці є далекими нащадками трипільців, однак це не відповідає науковій дійсності.

“Треба чітко розрізняти історію території — від історії того чи іншого народу. Є помилкою ототожнювати народи, що жили на нашій землі, з українським народом. Історія українського народу почалася з появою слов’янських племен, а не готів чи трипільців”, — писав український історик Роман Бжеський.

Для багатьох образ археолога невідривно пов’язаний з Індіаною Джонсом — персонажем оскароносних фільмів, під впливом яких безліч дітей вирішили присвятити життя археології. Якщо у вас немає знайомого археолога, котрого можна було б привітати з цим пам’ятним днем, влаштуйте собі вечірній перегляд культової картини “Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега”. Насолодіться пригодами, які стаються з археологами ледь не на кожному кроці!

Остап Лагойда

Нагору