Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Нові деталі історії Калущини розкриють на День Незалежності

24 серпня калушанам презентують шостий том збірника “Калуські історичні студії”.

Анонсує Інформатор з посиланням на в. о. директора Музейно-виставкового центру Олега Відливаного.

Останніми місяцями українці все дужче цікавляться та частіше звертаються до своєї історії, шукаючи відповіді на виклики сьогодення. Калушани не є винятком, тож історичні дослідження, присвячені нашому краю, активно з’являються.

“Калуські історичні студії” є кількатомною збіркою наукових статей істориків, філологів, краєзнавців та інших дослідників, яким не байдужа історія Калущини. Збірка виходить вже більше 5 років і охоплює безліч важливих питань політичного, соціально-економічного, культурного характеру. Новий, 6-й том не стане винятком.

“Авторами окреслено дискусійні проблеми соціально-економічного і політичного розвитку краю, висвітлено біографічний сегмент і творчий доробок науковців і краєзнавців”, — повідомив Олег Відливаний.

У зв’язку з виходом нового випуску збірника, у Музейно-виставковому центрі Калуської Міської Ради відбудеться презентація. Модераторами заходу виступлять доктор історичних наук, професор Олег Малярчук та провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів.

Презентація передбачатиме плідне обговорення перспектив подальших досліджень Калущини. Тож взяти участь у події запрошуються науковці, бібліотекарі, педагоги та всі охочі, хто цікавиться історією краю.

Початок о 15:00 за адресою вул. Шевченка, 9.

Краєзнавство як повноцінний підхід історичної науки є доволі новим і виник лиш на початку XX ст. Втім в Україні зародки цих досліджень з’явились ще п’ятдесятьма роками раніше, за діяльності Кирило-Мефодіївського братства. Дослідження побуту тодішніх українців за авторства Миколи Костомарова, Михайла Максимовича, Павла Чубинського та інших дали поштовх до пошуку української ідентичності.

Остап Лагойда

Нагору