Літо 2022 невпинно наближається до свого фіналу. Шкода, що воно не стало звичайним літом в якому є відпочинок на морі, гірські походи, мандрівки в екзотичні чи історичні закутки якоїсь західної країни (або рідної України, що тепер відчувається набагато важливішим). Так, війна внесла свої корективи, але це не привід опускати руки. Можливо сьогодні саме той день, коли можна “застрибнути в останній вагон” й провести останній день літа красиво.
Інформатор придумав 5 простих способів, як це зробити, щоб залишилися гарні емоції.
Наприклад, варіант туристичний:
У Калуші є достатньо цікавих локацій, які можна побачити просто пройшовшись містом. Наприклад, руїни Калуської Ратуші прямісінько в центрі міста. Навпроти Ратуші можна відвідати справжній католицький костел Святого Валентина. Потім привітатися з Кобзарем в тому ж архітектурному ансамблі, а насамкінець оцінити відреставрований Концертний зал, який в народі більш відомий під назвою “Погорілий театр”.
Окрім цього у Калуші варто звернути увагу й на інші церкви. Найбільш красивими серед яких є греко-католицька Церква Святого Архистратига Михаїла на майдані Шептицького та православний Собор Святих Землі Української на проспекті Лесі Українки.
Для любителів просто відпочити на природі найоригінальнішим варіантом буде так зване Калуське море, тобто Соляні Озера, до них можна дійти й пішки, але краще взяти авто або викликати таксі. Краєвиди, які ви там побачите, вражають своїм балансом між красою природи та наслідками людських помилок. До речі, в тих озерах можна й скупатися. Але погода сьогодні надто прохолодна, тому не рекомендуємо.
Варіант кіношний: Оскільки чекати до завтра, поки відкриють “Час кіно” з його прем’єрами нам не підходить, є варіант подивитися кілька хороших фільмів на офіційних ресурсах. Для любителів динозаврів та старої франшизи Спілберга, нещодавно з’явилася третя частина ребуту “Світ Юрського Періоду: Домініон” з Крісом Праттом в головній ролі. Для сімейного перегляду підійде новенький мультфільм про космічні пригоди від студій “Піксар” та “Дісней” — “Базз Рятівник” про пригоди героя Базза Лайтера з легендарної “Історії іграшок”. Для любителів серіалів підійде екранізація унікального коміксу Ніла Геймана “Пісочна людина” від Нетфлікс.
Також цікавим варіантом буде гастрономічний. Наприклад ви може усією сім’єю приготувати справжню лазанью.
Приготування цієї смачнючої страви займе трохи часу. Адже для початку варто зробити два соуси, відварити листи для лазаньї, потім “зібрати” страву та запекти в духовці. Якщо опісля ви не зможете її з’їсти за один раз, то можна помістити лазанью в морозильну камеру. Вона чудово переносить заморозку і миттєво розігрівається у мікрохвильовці, коли потрібна швидка і смачна вечеря. Готується вона в 5 етапів:
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Листи для лазаньї 12 шт.
- Пармезан 200 г
- Для соусу болоньєзе:
- Фарш 500 г
- Помідори 3 шт.
- Цибуля 1 шт.
- Часник 2 зубчики
- Томатний соус 3 ст. л.
- Олія оливкова 4 ст. л.
- Петрушка пучок
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
Для соусу бешамель:
- Молоко 2,5 % 800 мл
- Масло вершкове 73 % 100 г
- Борошно 3 ст. л.
- Мускатний горіх ¼ ч. л.
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
- Готуємо соус болоньєзе. Чистимо цибулю, дрібно нарізаємо та обсмажуємо на оливковій олії. До неї додаємо фарш, часник, сіль та перець. Смажимо до готовності 15 хвилин. Бланшируємо помідори, нарізаємо невеликими шматочками та додаємо до готового фаршу. Туди ж виливаємо томатний соус. Гарно перемішуємо інгредієнти, накриваємо кришкою та тушкуємо протягом 20 хвилин. Знімаємо з вогню та додаємо дрібно нарізану зелень.
- Для приготування соусу бешамель знадобиться сотейник з товстим дном. Ставимо його на вогонь, розтоплюємо вершкове масло, додаємо муку. Ретельно перемішуємо інгредієнти. Поступово вливаємо молоко, не забуваємо постійно мішати соус. Додаємо сіль, перець, мускатний горіх. Доводимо його до кипіння, знімаємо з вогню. Соус повинен мати консистенцію рідкої сметани. Варто пам’ятати, що при охолодженні він стане густішим.
- У кип’ячій воді відварюємо листи лазаньї. Достатньо проварити їх 2‒3 хвилини, а потім просушити паперовим рушником. Одночасно в каструлі має бути не більше двох листів, адже вони можуть злипнутися.
- Беремо форму для запікання (у нашому випадку розміром 20×20 см), на дно виливаємо невелику кількість соусу бешамель. Зверху викладаємо листи лазаньї, на них — соус болоньєзе, потім соус бешамель. Таким чином робимо 5‒6 шарів. Верхні листи змащуємо соусом бешамель і посипаємо дрібно натертим пармезаном.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів. Запікаємо страву 30‒40 хвилин. Готову лазанью виймаємо з духової шафи та залишаємо при кімнатній температурі на 10 хвилин. За цей час соуси застигнуть, і лазанью легко можна буде розрізати на шматочки.
Варіант Інформаторський: Щодня о 18:00 ми проводимо атмосферні стріми на нашій сторінці у соцмережі Facebook, на яких зачитуємо актуальні новини дня. Сьогодні (хоча насправді в будь-який інший день також) хтось з вас може стати нашим співведучим “Інфовечорниць”.
Наважитесь на таке — приходьте в гості за адресою Дзвонарська, 1. Ми ще й смачною кавою пригостимо.
Варіант практичний і найбільш нудний — забути, що сьогодні останній день літа й зосередитися, що завтра перше вересня. Якщо у вас є діти, які йтимуть у школу — перевірте чи зібрані портфелі (тривожний в тому числі), попрасований одяг і заряджені ґаджети. Перевірили? Лягайте спати — зустрінемося восени. Тобто завтра.
Остап Микитюк