Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Буде гречка на столі — незабаром ця крупа подешевшає

Після того як гречка в багатьох магазинах стала “золотою”, тобто її вартість перевалила за 100 грн, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський анонсував скоре зниження ціни.

Ділиться Інформатор.

Міністр зазначив, що цьогоріч гречки в країні посіяли більше, ніж зазвичай, тому на ринку цієї крупи тепер буде достатньо.

Ми вирішили проінспектувати калуські магазини й дізнатися, яка вартість гречки станом на сьогодні, 4 вересня. Ситуація настпуна:

У мережі “АТБ” можна придбати гречку за 91,90 грн.

Супермаркет “TORBA” пропонує крупу кількох виробників, тож ціна коливається від 97,50 грн до 114,90 грн.

“Гостинний дім” має два види гречки: фасована в ціновому діапазоні 85,33 – 128,86 грн, та вагова96,00 грн.

“ЕКО-Маркет” може запропонувати гречку по акційній ціні 93,90 грн.

У “Сільпо” кілограм гречаної крупи можна придбати за рівно 99 грн.

Тож, на скільки подешевшає гречка?

Анонсують здешевлення приблизно на 20 відсотків у жовтні. Про це Інформатору розповів директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий. За його словами, цього року цією культурою засіяли значно більше площі, ніж минулого (120 тисяч гектарів замість 70 тисяч). Тож і врожай буде більшим.

Чому гречка настільки подорожчала?

Хоч українців і називали “нацією гречкосіїв”, але в попередні роки держава повністю не забезпечувала себе цією крупою. В Україні вирощували лише 60-70 відсотків від потреби. Решту – імпортували. Про це Інформатору розповів економіст Олег Пендзин.

“Ми мали імпорт з російської федерації, з Казахстану та з Білорусі”, – каже економіст.

З початком повномасштабного вторгнення росії, експорт припинився. Запаси гречки в Україні почали закінчуватися. Тому й підскочила ціна. Порівняно з початком року вона виросла приблизно вдвічі. А директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий розповідає Інформатору – вже у середині липня гречку в Україну знову почали вести із росії. Навіть попри війну і закриті кордони. Обсяги були значно менші, ніж в попередні роки. Але сам факт експерта шокує.

“Це, звичайно, абсурд! В статистиці митної служби – там не показаний митний перехід. Яка країна постачання. Але зрозуміло, що це з росії. Її доставляли поїздом до Прибалтики, а далі машинами. Вона по документах не російська. Але це видно і по якості зерна. Є певні особливості, які відрізняють нашу гречку від російської – це і по механічних домішках, і по запаху. На смак“, – розповів Інформатору Сергій Громовий.

Гречки буде більше, ніж потрібно

Але вже скоро російська гречка нам буде не потрібна. Врожай, який у найближчі тижні зберуть в Україні, повністю забезпечить потреби всього населення. З одного боку – крупи цієї в країні буде значно більше, ніж у попередні роки. А з іншого – людей в Україні зараз живе менше, ніж раніше.

“Нас в державі зараз вже не сорок мільйонів, а тридцять. Навіть ООН визнано, що прямих біженців – це тих, які виїхали й оформилися як біженці 6,8 мільйона. По наших цифрах, біженців насправді значно більше. Бо багато людей поїхали та не оформилися”, – каже економіст.

Остап Микитюк

Нагору