Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Корона — це не тільки влада, а й відповідальність” | Рецензія

Після смерті королеви Єлизавети II світову громадськість в черговий раз охопило зацікавлення королівською сім’єю Великої Британії та їхньою неймовірною історією. З 1952 року, коли Єлизавета II вступила на престол, вийшло чимало кінокартин про жителів Букінгемського палацу, художніх і документальних. Серед них є одна, яка претендує на роль найкращої адаптації королівської величі, історій кохання та двірцевих інтриг у домі британської королеви. Це серіал “Корона” від “Netflix”.

Наливши собі чаю, Інформатор розповідає про свої враження.

Хронологічні рамки серіалу справді масштабні — лиш на цей час картина охоплює 1930-1990 роки. Автори взялись за дійсно важке завдання, оскільки їм довелось відтворити величезний об’єм подій, явищ і цілих сюжетів, які були характерними для Сполученого Королівства у різні часи його існування. Творцям необхідно було показати, як Британська імперія змінюється, відповідаючи духу часу, водночас зберігаючи монархічну традицію. Цей конфлікт цінностей є одним з ключових рушіїв сюжету.

Проте ця історія не лише про відмінність у цінностях — він про людей, що їх сповідують, боряться з ними, знаходяться на межі, або рухаються за течією. Кожен персонаж серіалу — правдоподібний, мотивація — зрозуміла, кожному з них можна співчувати, і ледь не в кожному можна знайти антагоніста історії. Британська королівська сім’я це складний механізм, що працював століття, тож усі, хто в ньому опинявся, стикався з різноманітними складнощами, попри статус і багатство. Це і репутація, і питання моралі, і політичні обставити, і необхідність прийняття рішення.

В серіалі особливо запам’ятовується атмосфера автентичної Британії минулого століття. яку чудово вдалось відтворити. Якоюсь мірою це заслуга акторського складу, якоюсь — продуманий сценарій, якоюсь — візуальне оформлення, побут і костюми. Точно можна сказати лиш одне — картина викликає лиш щирі емоції.

На ролі персонажів взяли цвіт британського акторства, тож сумніватись у якості відтворення англійських реалій не доводиться не на секунду. Серед них: Клер Фой у ролі Єлизавети II, Метт Сміт у ролі молодого герцога Філіпа, Джаред Гарріс у ролі короля Георга VI та чимало інших відомих британських та американських акторів. Серед визначних особливостей серіалу — зміна акторського складу кожні два сезони для яскравої передачі зміни часу чи навіть епохи. При цьому нові актори, що грають старіші версії своїх персонажів, гармонійно вписуються у костюми та сукні своїх попередників, створюючи враження цілісної картини.

5-й сезон “Корони” має вийти вже у листопаді 2022 року. Склад акторів вдруге зміниться: зокрема королеву Єлизавету II зіграє відома британська акторка Імелда Стонтон, яку добре знають за роль Долорес Амбридж у “Гаррі Поттері”.

Інформатор запрошує і вас долучитись до перегляду цього неймовірного серіалу та поділитись своїми враженнями з нами.

Остап Лагойда

Нагору