Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Де купити дрова у Калуші?

До холодної осені та зими 2022 і 2023 років потрібно готуватися заздалегідь. Хто зна, яку ще небезпеку може принести північно-східний сусід, заважаючи на повідомлення останніх кількох днів про ракетні удари на критичну інфраструктуру Харкова та кількох областей поряд. Виникає питання — а чим і як грітися в цьому році? Якщо у вас є можливість поставити вдома булер’ян (обігрівач схожий на  буржуйку) або ж у вас приватний будинок і там вже є своя піч — дрова, найкраще рішення.

Інформатор дослідив тему і розповідає де і за скільки у Калуші можна придбати деревину для обігріву.

Перше, на що слід звернути увагу в процесі вибору дров для обігріву приватного будинку — густина дерева. Ця властивість забезпечує тривале горіння й тління і, відповідно, високу енерговіддачу тепла. Найкалорійнішими вважають дрова з твердих порід дерева — бук, дуб, береза. Менш ефективні в питанні обігріву приміщення сосна та ялина.

Можна почати з інтернет-платформ. Наприклад, OLX. Тут завжди є пропозиція. Що правда, ціни на дрова можуть суттєво відрізнятися. Слід враховувати, що деякі продавці продають складометри, а деякі — кубометри. Деякі можуть привезти замовнику дрова прямісінько додому, а за деякими замовленнями треба їхати самому. Ціни на OLX мають широкий діапазон від 600 до 1500 грн. Ось, наприклад, такі пропозиції у Калуші станом на сьогодні:

Проте купити дрова дешевше, ніж у спеціальних постачальників, можна в лісництвах і лісгоспах.

Наприклад, Державне підприємство “Калуське лісове господарство” займається реалізацію дров’яної деревини непромислового використання  для населення та соціальної сфери. І щоб придбати у них дрова, потрібно:

  • Звернутися до контори лісгоспу або лісництва за місцем Вашого проживання із заявою, вказавши потрібний обсяг дров, але не більше 15 м куб. на одну особу-покупця. До заяви додати копію паспорта та ідентифікаційного коду.
  • Отримати рахунок на оплату з реквізитами підприємства (юридичної особи), з найменуванням продукції, об’ємів, ціни та суми.
  • Здійснити оплату можна у відділенні будь-якого банку, чи за допомогою терміналу в конторі лісництва.
  • Після оплати звернутися з квитанцією про оплату повторно у лісництво для відпуску дров паливних.

Станом на 1 вересня у “Калуському лісгоспі” можна купити за наступними цінами:

  • Деревина непромислового використання І група (береза, дуб, бук, граб, явір, модрина) – 980,00 грн/м3 з ПДВ.
  • Деревина непромислового використання II група (сосна, вільха) – 817,00 грн/м3 з ПДВ.
  • Деревина  непромислового використання III група (ялина, ялиця, осика, липа, тополя, верба) – 817,00 грн/м3 з ПДВ.

Щоб купити дрова на Калущині, потрібно звертатись безпосередньо до контор лісництв за місцем проживання:

Остап Микитюк

Нагору