Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

NETFLIX профінансує серіал про Київську Русь та Ярослава Мудрого

Відома кіно-студія допоможе випустити серіал про нашу історію. Відповідальні за цей проєкт Брати Капранови.

Розповідає Інформатор.

Українські письменники, які також ведуть історичний YouTube-канал “Імені Т.Г. Шевченка”, поділилися у фейсбуці, що їхній проєкт про Київську Русь виграв грант від Netflix.

“Минулого року, знімаючи для каналу відео про Анну Ярославну, ми зауважили: в житті руських князів відбувалася така гра престолів, що Netflix би плакав. То у відео сказали: шановні продюсери, звертайтеся, напишемо. Минув рік, і сталося диво — продюсери звернулися. Є ще кінолюди, які цікавляться історією. У результаті наш проєкт виграв грант Netflix, і ми розпочинаємо серіал про Ярослава Мудрого та його дружину — шведську принцесу Інгігерду-Орину”, — розповіли брати Капранови.

Про сюжет стрічки, зйомки та інші подробиці поки інформація відсутня.

Ми запитали історика Остапа Лагойду наскільки цей проєкт є потрібним та важливим для України. Відповідь є вичерпною:

“Розуміння історичних та національних особливостей України у Європі і Штатах є вкрай важливим зараз. Головною причиною є те, що європейці у широкому розумінні цього слова зовсім не розбираються у реаліях української ідеї. Звісно це працює і у зворотному випадку, проте масова культура скорочує наше незнання про світ. Тож вихід серіалу, який висвітлюватиме хоча б невеликий фрагмент історії України, є серйозним кроком у поборенні цього бар’єру. Єдиною прикрістю є те, що ключовими сценаристами виступлять брати Капранови, які не є фаховими істориками. Можна очікувати багато невідповідностей, здогадок, маніпуляцій фактами тощо. Однак на даному етапі створення картини можна сказати “краще це, ніж нічого”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

 

Нагору