Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Слово” та “правда” Василя Ганущака: презентація книги

Сьогодні у Калуській центральній бібліотеці звучали оди калуському поетові, публіцистові та перекладачеві Василю Ганущаку. А все тому, що нещодавно вийшла книга, яка увібрала в себе думку винуватця дня.

Розповідає Інформатор.

Книга “Слово правди” стала повноцінним збірником творів, написаних паном Ганущаком у різні роки його життя. Ці часто розкидані фрагменти зібрала, упорядкувала та підготувала до публікації дружина митця, поетка, просвітянка та “союзянка” Валентина Корнійчук. У презентуванні праці їй допомогла заслужена вчителька України, громадська діячка та письменниця Оксана Тебешевська.

“Ганущакові пощастило з дружиною. Ми всі знали Василя і знали, що він ніколи не міг постояти за себе в тому сенсі, щоб видати якусь книжку. І якби Валентина не зібрала це все, то нічого б не було”, — почала пані Оксана.

Основу збірника склали статті, опубліковані Василем Ганущаком у різних часописах. Насамперед це часопис “Новий час”, де публіцист декілька років працював заступником головного редактора. У 1990-2000-х роках це видання вважалось одним з найпрогресивніших на Франківщині, в тому числі завдяки творчим пошукам пана Ганущака. Він усував білі плями та намагався повноцінно розкрити складні на той момент теми культури Прикарпаття, зокрема живопис і релігію.

“Василь заслуговую, щоб його твори побачили і прочитали люди. Він був обізнаний у багатьох сферах, і він був для мене всесвітом”, — описала свого покійного чоловіка пані Корнійчук.

Василь Ганущак виступав за те, що прикарпатці насправді до кінця не знають своєї культури та історії, і що це необхідно виправляти. Його оригінальний підхід до подання інформації про безліч сторін людського життя вдалось зберегти у цьому збірнику.

“Що нас, кожного зокрема та усіх разом як народ, націю завжди найбільше боліло і болить? Кривда, неправда, фальш і несправедливість. Боротись проти цього і відстоювати істину вважатиму основним у своїй діяльності, незалежно від того, чи буду політиком, чи не буду”, — цитували сьогодні пана Василя.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору