Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Інфоплейлист #1: Флоренс, класичний фолк та монгольська ідентичність

Сьогодні Інформатор Калуш з гордістю презентує перший випуск нової музичної рубрики, про яку ми нещодавно розповідали.

Читайте, слухайте та насолоджуйтесь! Для цього — тицяйте на виділені тексти.

Виняткове творіння

Florence and the Machine — Dance Fever

Довгоочікуваний 5-й альбом неймовірного дуету Флоренс Велш та Ізабелли “Машини” Саммерс долетів до нас 13 травня 2022 року. Нам, українцям, здається, що то було так давно, але цей музичний твір запав у душу надовго. Наповнений глибокою лірикою, експериментами зі звуком і вишуканою естетикою британського інді-попу, він сяє і сьогодні. Тож поціновувачі рудої, божевільної, полум’яної та невичерпної Флоренс можуть вкотре наблизитись до її яскравої душі. Крайній твір отримав назву “Танцювальна лихоманка”, яка відображає саму сутність співачки. Відомо, що у дитинстві Флоренс була дуже винахідливою, життєрадісною та активною дівчинкою, полюбляла наспівувати пісні та танцювати на скрині. Пізніше виявилось, що у неї є ментальні проблеми, які і викликали таку гіперактивність, але яка дала їй потужний поштовх для творчості.

Танцем у ніжному голосі Флоренс можна назвати що завгодно — це і справді необмежене поле метафор, який поетеса вправно вплітає у свої пісні.

“Я божеволію посеред вулиці з повним переконанням людини, з якою ніколи не траплялося нічого справді поганого. Але тепер я віддана почуттям. Я не знаю, як це почалося, не знаю, як це зупинити. Раптом я танцюю під уявну музику. Я просто крутилась і танцювала до смерті”, — співає фронтвумен у пісні “Choreomania”, мабуть, про складні стосунки, з яких справді важко вибратись.

Загалом тема кохання у британської виконавиці зустрічається доволі часто і у доволі різних значеннях. Зокрема у її творчості можна знайти ідеалізацію любові, а ще — проблеми токсичних стосунків і насилля.

Музиканти не залишили осторонь і тему фемінізму: місце жінки у світі та нав’язані гендерні стандарти.

“Ми сперечаємося на кухні про те, чи мати дітей, про кінець світу та масштаби моїх амбіцій. А скільки насправді коштує мистецтво? Найбільше болить те, у чому ти найкращий, але тобі потрібне твоє гниле серце, твій сліпучий біль, як діамантові каблучки. Треба йти на війну, щоб знайти матеріал для співу. Я не мати, я не наречена, я король”, — йдеться у пісні-відкривачці “The King”.

Музичне оформлення альбому як завжди на висоті: надзвичайні інструментали, експериментальні переходи, авантюрні ідеї і все така чарівна “барокова” атмосфера вікторіанської Британії.

Звуки з темних глибин

Veronica Stanton — “Caught Up On A Feeling”

Продовжуючи тему ніжного “барокового” звучання, дуже хочеться поділитись спробами й менш іменитих виконавців донести свої найглибші емоції. Серед них затесалась ще одна дівчина, чий вокал гріє ранковим сонячним теплом. Звати винуватицю Вероніка Стентон, а її духовну подорож — “Охоплена почуттям”. Музичне полотно вийшло у світ геть недавно, 16 вересня 2022 року, і потроху просувається до знаності. Втім, поки про цю смачну річ знаємо лиш ми з вами та ще кілька сотень людей по всьому світу, можемо відчути себе особливими, бо цю знахідку легко можна назвати скарбом.

Вероніка Стентон, що з Нешвіллу, штат Теннесі, не винайшла нового стилю, але доповнила його оригінальним аранжуванням та справді ніжним, невинним вокалом. Акустичні гітари, укулеле, легкі ударні партії, різноманіття оркестрових інструментів — разом усе це дало захопливо-мрійливу суміш, близьку до інді-попу.

Не найменшу роль у створення інтимно-романтичної атмосфери твору зіграли світло-журбливі тексти Вероніки:

“Ох і боляче. Так і повинно бути, знаючи, що мої мрії можуть не привести ні до чого хорошого. Ох і жалить. Як я і думала, знаючи, що мої молитви могли бути неправильно зрозумілі, я хочу бути потрібною для когось. Я не хочу нової мрії”, — ділиться співачка своїми глибокими переживаннями щодо кохання у пісні “New Dream”.

Віршовані рядки молодої виконавиці пробирається у самісіньке серце, викликаючи приховані спогади про нерозділене кохання. Сумні теми у працях Вероніки на любові не закінчується:

“Я намагаюся втримати моменти, коли я знаю, що все буде гаразд. Але час тече найповільніше, коли тобі здається, що ти посеред нескінченної ночі. Ви починаєте сумніватися, що з’явиться світло”, — піднімає тему ментальних проблем Вероніка у композиції “I’m No Good”.

Взагалі тема депресії та пошуку себе, як в стосунках, так і в рамках власного тіла, є частою для інді-попу, оскільки його легкість є одним зі способів побороти біль “музичною ніжністю”.

Вероніка Стентон — чудовий представник андеграундної інді-музики, під яку хочеться полежати на пледі на пожовклому листі у сонячний осінній день. Обов’язково приділіть трішки часу цьому клаптику життя.

Всякого потрошку

На завершення тримайте добірку окремих пісень від нашої редакції:

  • ASILIA, Олександр Положинський — Як ти там?

Глибока і сумна пісня про кохання під час війни, про те, як у житті двох людей можуть поєднуватись прекрасне і жахливе, щастя і журба, життя і смерть. Авторами пісні стали: молода співачка ASILIA та відомий український музикант, колишній вокаліст гурту “Тартак” Олександр Положинський, які зараз перебуває на фронті. Дійсно зворушлива композиція.

  • The HU feat. Jacoby Shaddix — Wolf Totem

Одна з версій відомої композиції монгольських металістів, яким не байдужа власна давня культура. “The HU” ще з моменту свого створення у 2016 році почали активно використовувати етнічні інструменти рідних земель. Результат — унікальний фолк-метал стиль з монгольською ідентичністю. Участь вокаліста “Papa Roach” Джекобі Шедікса додала більше драйву, який знайомий цінителям панк-рок-сцени.

  • The 1975 — Happiness

Черговий сингл з прийдешнього альбому одного з найоригінальніших інді-рок гуртів. Ця пісня — квінтесенція рефлексії за дитинством, проблем з психоактивними речовинами, складнощів у стосунках і пошуків себе. Цим все сказано, а неймовірно комбіноване аранжування заповнить пропуски.

Слухайте музику інших, створюйте свою, підтримуйте музикантів, підтримуйте себе!

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору