Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

«Чорне дзеркало» для реалістів: «Довгі роки» передбачили реальне майбутнє… але не все | Рецензія

“Я зовсім перестала розуміти цей світ”, — каже персонаж одного серіалу, який свого часу викликав жваві обговорення по всьому світу. І справді, сьогодні як ніколи чітко здається, що цей світ таки зійшов з рейок. Підливають олії у вогонь і режисери та сценаристи жанру кіно.

Інформатор вирішив згадати забутий, але досі в чомусь актуальний британський серіал від НВО — “Довгі роки” (Years and Years). Зважаючи на те, що відбувається на нашій планеті сьогодні.

Увага: далі будуть спойлери для тих, хто за три роки сумнівався дивитися чи не дивитися цей серіал.

Шестигодинне “шоу” знайомить нас з великим сімейством Лайонсів. Усі вони — центральні персонажі. Звичайна британська сім’я, у яку шоураннери вирішили втиснути усі соціальні повістки: інвалідність, міжрасові стосунки, гендерну ідентичність, ксенофобію, тероризм, стосунки “батьки-діти”, політику і звісно кохання. Вам може здатися, “що забагато, то не здраво”. Може. Але не в цьому серіалі. Він хоч і на межі, але, схоже, це й головна фішка “Довгих років”.

До всього, шоураннери задумали вдягнути на себе ряси пророків й змоделювати найближче десятиліття Європи з усіма злободенними темами 2019 року. І, о диво, їм це вдалося зробити дуже химерно й реалістично. Більше того, ще і майже точно передбачити ключові історичні події (про це трошки згодом). Та вже до кінця першої серії стало зрозуміло: що задумувалося як антиутопія, яка має всі шанси стати нашою реальністю врешті остаточно перетворилось у фантастику.

Повернемося до сюжету.

У Лайонсів є голова сімейства — бабуся Мюріель Дікон. Багато ключових подій серіалу будуть розгортатися саме у її домі. Самі Лайонси це двоє братів і двоє сестер. Розі, жінка на інвалідному візку, яка глушить самотність і безпорадність випадковими сексуальними зв’язками. Деякі з них закінчуються народженням дітей. Даніель — гей, працівник ради, яка займається розподілом житла (найбільше драми у першій серії розгорнеться саме навколо цього персонажа) і працює з біженцями з України. А ще є Стівен, чия донька хоче позбутися власного тіла й стати штучним інтелектом. Та Едіт Лайонс — дослідниця й активістка, яка втекла від своїх проблем на інший край світу.

Уявіть собі, які історії народжуються у цих персонажів. А скільки всього нашаровується за участі другорядних героїв. Наприклад чоловіка і коханця Даніеля, або темношкірої дружини Стівена.

У одній зі сцен першої серії Даніель бере на руки новонароджену дитину Роуз у пологовому. Вся рідна каже, що йому дуже пасує дитинча і він би міг запросто завести дитину зі своїм партнером. Але така думка викликає у героя більше жаху, ніж замилування:

“У такому світі дитину виховувати? Ну правда! До 2008 все було чудово, пам’ятаєте ті деньки? Політика вважалася нудною. А зараз? Через усе хвилюєшся! Навіть не знаю з чого починати… На нас сиплють фейковими новинами, підтасованими фактами, не розумієш де правда, а де ні! В якому світі ми живемо? Якщо зараз вже так погано, як же буде тобі? Через 30, через 10, через 5 років? Що ж буде тоді?” — роздумує вголос перед родиною Даніель Лайонс.

Наступний кадр, 2020 рік — з екранів телевізорів показують, що Америка обрала Трампа на другий термін. Далі більше, 2021 — між США та Китаєм розгорається конфлікт за крихітний острів у океані (відразу зринає аналогія з нашим Зміїним). Наступний кадр переносить нас у 2022 до будинку бабусі Мюріель. За кадром з телевізора долинають крики “Хай живе король!”. 2023 в Україні розгортається повномасштабна війна. У серіалі загалом тема України вшита в одну з центральних. У тому ж році помирає Ангела Меркель. Далі над Лондоном спалахують феєрверки — світ зустрічає 2024 рік, який приносить велику хвилю біженців з України. Тут “маховик часу” нарешті сповільнюється і повертає нас до оповіді.

Не вдаючись у подробиці, наприкінці серії на черговій “зимовій вечірці” в домі Мюріель поміж сімейних сварок вмикаються сирени. Над світом зависла катастрофа. США під керівництвом Трампа випустило ядерну бомбу на спірну з Китаєм територію… і, на жаль, одна з сестер Лайонс стала прямою очевидицею вибуху, за кілька десятків кілометрів від неї…

Світ таки зрушив з місця.

Друга каденція Трампа… уявіть, якби таке сталося насправді? Смерть королеви… тоді це ще не було так явно, але всі розуміли, що рано чи пізно це станеться. Розквіт популізму у гігантських масштабах. А ще… шоураннерам вдалося передбачити російсько-українську війну (з похибкою на рік, щоправда), але не вдалося вгадати цінностей та жагу до свободи українців. Портрет українського біженця перевернув уявлення справжніх (не серіальних) британців і всього світу.

Сьогодні, озираючись на сюжет “Довгих років”, стає трошки спокійніше, хоча все ще моторошно. Сценарій (а тут змальований один з найгірших) не справдився. Проте, серіал досі викликає багато питань.

Інформатор уважно продовжує дивитися серіал і незабаром ґрунтовно поділиться з вами загальними  враженнями. Стежте.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Микитюк

Нагору