Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Інфоплейлист #3: Перці, Королева, Скорпіони

Сьогоднішній випуск нашої музичної рубрики наповнений ностальгією. І навіть Інформатор не знає, чи це був холодний розрахунок, чи випадок долі.

Читайте, слухайте та насолоджуйтесь! Для цього — тицяйте на виділені тексти.

Виняткове творіння

Red Hot Chili Peppers — Return of the Dream Canteen

Зовсім неочікуваний альбом RHCP було подано до столу у цю п’ятницю. Багатьох фанатів це  приємно здивувало, оскільки з виходу останньої платівки “Unlimited Love” пройшло всього пів року. Однак, дізнавшись, хто виступив продюсером релізу, всі питання відпадають. Рік Рубін знаний у колах музичної індустрії як людина, яка може все (ну майже). За його плечима чимало реабілітованих кар’єр та потужних праць. Зокрема за останній рік Рубін випустив двійний альбом гурту “Imagine Dragons”, тож студійна продуктивність RHCP вже не дивує.

Повернення у стрій Джона Фрушанте, з яким “Перці” записали свої найкращі речі, пішов гурту на користь. Музиканти наче повернулись у кінець 1990-х — на початок 2000-х років, коли були молодими, творили непідробне мистецтво та захоплювали серця. У цього альбому є всі шанси повторити цей результат.

“Я — тварина. Я дуже вогненебезпечний і частково програмований. Століття надмірного використання — тепер я ношу це красиво і вільно. Я збираюся дістати тебе кінчиком язика”, — співає Ентоні Кідіс про викриття тваринних інстинктів людини під дією заборонених речовин у пісні “Tippa My Tongue”.

Тема наркотиків переслідує RHCP вже чимало років. На їхньому рахунку роки залежності та ще більше років боротьби з нею. Очевидно, що з віком музиканти перестали романтизувати шкідливий спосіб життя та радо висміюють його у притаманній їм іронічній манері. Ентоні, наприклад, у свої майже 60 років активно займається спортом.

“Квіти розквітають, а в деякі дні ти — кольори червня. Ось ми і підійшли, ми вже недалеко, і я розповім тобі більше, коли приїду погостювати. Посміхнися мені, і я завжди показуватиму тобі свою любов”, — співає вокаліст у пісні “Shoot Me A Smile” наче про кохання, але з доволі прозорими натяками на типовий стереотип американського підлітка, який ні в чому собі не відмовляє.

Взагалі, увесь альбом просякнутий темою залежності та небезпеки, яку вона в собі приховує. Кідіс глибоко копає цю тему, розкриваючи її через притаманні американській культурі порівняння та молодіжний сленг різних поколінь. А інструментал це яскраво доповнює, створюючи враження, наче перебуваєш на сонячному узбережжі.

Звуки з темних глибин

Giles Corey — Hinterkaifeck

Перейдемо на темну, більш похмуру сторону музики. Історія створення цієї платівки геть звичайна, проте обкладинка прозоро натякає, що ми маємо справу з містичними і жахливими подіями.

У далекому 1922 році на німецькому хуторі Хінтеркайфек проживала сім’я Груберів, яка користувалась недоброю репутацією серед односельчан. Їм приписували окультні ритуали, кровозмішання та казна-які ще людські гріхи. Врешті 4 квітня було виявлено, що всі вони мертві — вбиті невідомим з допомогою кирки. Від рук вбивці постраждали навіть наймолодші члени сім’ї — дівчинка 7-ми і хлопчик 2-х років. Це масове вбивство стало одним з найбільш резонансних в історії Німеччини. Винного так ніколи і не знайшли, тож ця історія породила безліч версій та інтерпретацій. А ще — стала натхненням для американського музиканта Дена Барретта.

“Ми всі живемо в пораненому будинку, і життя тут буде для мене смертю. Хтось повинен стати моєю смертю”, — безнадійно промовляє Ден у пісні “Wounded Wolf”.

Барретт — вокаліст і гітарист постпанк гурту “Have a Nice Life”, який знається на створенні атмосферної музики. Тривалий час Дена турбувала депресія, його переслідували темні думки і спроби самогубства. На щастя, йому вдалось видертись з цього стану та стати на ноги завдяки підтримці люблячої сім’ї. Мініальбом, присвячений подіям у Хінтеркайфеку, став першою роботою музиканта після ментальної реабілітації.

“О, мій коханий, мій давній сину. Ти злий на всіх. Твій рот, повний колючок, вирваних зі спини природи. Так, ми ніколи цього не забудемо. Вони не знають, їм байдуже, вони не помічають, що ти там”, — додає Ден природнього жаху і містики в стилі “Твін Пікс” у пісні “Winter’s House”.

Всі три композиції платівки своїм настроєм наче пророкують наближення чогось зловісного, якогось глибинного уособлення зла. Електронна складова альбому у поєднанні з неофолковими гітарними рифами створюють неабияку апокаліптичну атмосферу. Тріск струн нагадує брязкіт ножів, а затуманений голос Барретта схожий до передсмертного шепоту і крику.

Всякого потрошку

На завершення тримайте добірку окремих пісень від нашої редакції:

  • Queen — Face It Alone

На жаль (або на щастя) “Квіни” не перезапускають свою кар’єру, зате тішать нас раритетними матеріалами. Цього разу — це пісня, записана у 1989 році та безнадійно втрачена, донедавна. І це не той випадок, коли музиканти чи лейбл хочуть нажитись на фанатах, кинувши у медіапростір шматки демо-записів. Ця пісня — закінчений витвір у стилі пізніх Queen, лагідний, зворушливий і про вічність. Як завжди неперевершений вокал Фредді Меркюрі ділиться переживаннями про самотність перед смертю. Вочевидь музиканта, що повільно помирав від ВІЛ/СНІД, турбувала невідомість його останніх митей життя. Благо, його страхи не виправдались, і Фредді відійшов в оточенні рідних. А пісня — прекрасна!

  • kvitla — Znyknuty

Надзвичайно атмосферна dream-pop композиція, що навіює осінню меланхолію. Невпевненість у теперішньому, невідомість майбутнього — все це міцно закарбувалось у серця українців. Виконавиця майстерно передає це потужним потоком музики і оксамитового вокалу.

  • Scorpions — Winds of Change

Пісня, яку вже тисячі разів називали класикою. Але від цього ми не перестанемо про неї говорити, а тим більше слухати. У цьому шедеврі хард-року вокаліст Клаус Майне розповідає про дух змін, який вирував навколо нього у 1990 році. Возз’єднання рідної Німеччини, підняття “залізної завіси”, перспективи світлого майбутнього — все це можна відслідкувати у тексті пісні та в емоціях, що ховаються у гітарних рифах. У 2022 році для українців теж назавжди все змінилось, і “Скорпіони” не залишились осторонь. Музиканти позбавили пісню покликань на росію та наповнили її підтримкою України. За це їм від нас дяка і любов.

  • Eminem — Cleanin’ Out My Closet

І звісно ж ми не могли пройти повз сьогоднішнього іменинника — Маршалу Метерсу сьогодні виповнюється ювілейних 50 років. Життєвий і творчий шлях Емінема був складним настільки, що багатьом важко уявити, де він дістав сили, аби не здатись і рухатись вперед. Ця композиція проливає світло на один з епізодів його боротьби зі своїм минулим і нестерпною реальністю, яка його переслідувала. Трек зачіпає тему сімейних відносин — гостро і жорстоко. То була доба агресивного Емінема.

Слухайте музику інших, створюйте свою, підтримуйте музикантів, підтримуйте себе!

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору