Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Калущині у жінки виявили хворобу Лайма

Це вже 4-випадок у нашому районі. Пані була на городі власного господарства і її вкусив кліщ!

Розповідає Інформатор з посиланням на Калуську міськраду.

Нещастя сталося у селі Болохів, Калуського району. Жінка госпіталізована у КНП “Івано-Франківська ОКІЛ ОР”.

Переносником збудника хвороби Лайма є іксодові кліщі. У 2022 році зареєстровано 14 випадків укусів кліщами.

Як триває хвороба?

Інкубаційний (скритий) період при хворобі Лайма становить від 3-5 днів до 1 місяця. Після цього з’являються загальна слабість, недомагання, нездужання, підвищення температури, головний біль, порушення сну. При хворобі Лайма часто на місці укусу кліща відмічається почервоніння будь якої форми, яке поступово збільшується у розмірах – мігруюча еритема (у 20% хворих вона відсутня). З клінічних проявів найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату (ураження суглобів), серця.

Попередні випадки.

Перший випадок зареєстрований в січні у чоловіка 58 років. Інфікувався він за межами країни у лісі, де на нього напав кліщ. В липні задокументовано другий випадок захворювання у дитини віком 10 років. Встановлено, що захворювання виникло після укусу кліща теж в селі Болохів. Третій випадок зафіксовано в серпні у чоловіка віком 52 роки. Зараження відбулося під час відпочинку в лісі селі Лука через укус кліща.

На території Калуського району збудників хвороби Лайма було виявлено в кліщах, зібраних поблизу сіл Завій, Підмихайля, Пійло, Довгий-Войнилів, Мислів, Мошківці,Станькова, Стефанівка, Боднарів, Довгий-Войнилів, Бережниця.

Як вберегти себе від зараження?

Найголовніше – вберегтися від кліщів! По-перше, захищати себе (спреї, мазі), коли йдете у ліс та хащі. Вдягати речі, які максимально закривають шкіру, зав‘язувати волося і носити головний убір. Якщо все таки знайшли на собі кліща, якнайшвидше видалити його або звернутися до лікарні (особливо, якщо не вдалось повністю вийняти кліща й якась його частина залишилась у шкірі). По-друге, знищувати кліщів на території, де живете, акарицидами.

Читайте також, як вберегти свою тварину від кліщів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору