Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

10 корисних порад — як зігріти домівку з настанням холодів (і збоями електропостачання)

В ситуації, яка складається через військову агресію росії в Україні, потрібно шукати різні варіанти, щоб зігрітися. Якщо сьогодні віялових відключень немає, то це не означає їх не буде завтра. Треба бути готовим до всього. Саме тому, зібрали для вас “теплі” поради.

Ділиться Інформатор.

Опираючись на свіжі поради Мінреінтеграції ми вирішили додати ще й кілька порад, підслуханих у наших бабусь та дідусів.

Отже,  Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України радить:

  • Вікна закрити жалюзі або короткими шторами – це допоможе уникнути втрат тепла через скло, які складають 8-15%.
  • Ущільнити вікна та вхідні двері – для цього можна використовувати скотч, паперові смужки або поролон. Це дозволить підвищити температуру у квартирі на 2-3°C.
  • Щільно закрити міжкімнатні двері, а вентиляційні отвори у квартирі обладнати спеціальними дверцятами або регульованими ґратками. Це дозволить знизити витік теплого повітря з приміщень.
  • Прибрати штори та меблі від радіаторів – це допоможе помітно підвищити ефективність опалення. Тепло має потрапляти у кімнату вільно.
  • Зняти декоративні панелі з радіаторів опалення – вони зменшують їхню ефективність на 20%. Крім того, тепловіддача батарей, які розміщені в нішах, на 10% менша ніж у тих, які виступають у кімнату.

До теми: Де купити обігрівачі у Калуші? 

У пригоді також стануть наступні поради:

Не підвищувати вологу у квартирі. Тобто не кип’ятити воду в надії нагріти кухню. Проте трохи води на чай чи каву підігріти можна.Чим менше частинок води буде в повітрі, тим вам буде тепліше.

Варто також згадати про килими. В багатьох квартирах нашого міста вони досі висять на стінах й лежать на підлогах (мабуть, наші ба і ді щось знали).
Тож, якщо ви згадали де у коморі лежить килим — витягуйте його. Потрібно визначити найхолоднішу стіну чи приміщення, де найхолодніше і повісити (або постелити) його там.

Діставайте побільше ковдр. Між іншим, ковдра краще спальника. Гарне туристичне спорядження коштує дорого, але в умовах квартири воно абсолютно не потрібне. Саме ліжко виконує важливу роль прошарку між людиною та холодною поверхнею, а ковдри та перина замінюють спальний мішок.

Теплий одяг і термобілизна. Багато людей скаже, що синтетика це погано, але ні – для першого шару вона підходить дуже добре, бо не вбирає вологу. Тож можна одягатися так: перший шар – синтетична термобілизна, другий –  вовняна, далі – флісовий одяг, а після цього – щільний одяг. Будете виглядати як капустина, але ж тепла капустина. Не забудьте ще тепле домашнє взуття або валянки. Ноги в теплі — тепло усьому тілу.

І наостанок: поряд з технікою (масляні батареї, теплові панелі тощо), яка гріє вашу квартиру розстеліть або приклейте фольгу на стіну — воно чудово відбиватиме хвилі тепла й розпорошуватиме їх по кімнаті.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Микитюк

Нагору