Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Хто захистить тебе, якщо ворог прийде сюди?”: у Пійлі відкрили пам’ятну дошку Олегу Перегуді

До Дня Гідності та Свободи на Калущині відбулось віче. Під час заходу отец Роман Чоловський освятив пам’ятний комплекс Олега Перегуди. Мужнього військового, який загинув влітку за Україну, згадали добрим словом. Промова сестри Героя вразила всіх до глибини душі.

Інформатор побував на віче.

У селі Пійло, що на Калущині, відбулось віче, на якому зібралось багато односельчан. Головною подією стало відкриття банерів, присвячених пам’яті військового, який поклав душу за Україну. Олег Перегуда відстоював Незалежність нашої країни на Євромайдані, в АТО та в окопах після 24 лютого.

“Згадуєм сьогодні того доброго воїна, якого не шукали ні на заправці, ні в буфеті. Він бачив біду в Україні, він послухав Христа. Немає більшої любові, ніж віддати душу свою за друзів своїх. Він почув слова Христа. Якщо б господар дому знав, що прийде злодій у ночі, то він би не спав, і не дав підкопати дім свій. Він побачив, що червона калина похилилися, але він знав, що вона не зламається. І ніхто її не здолає, бо це рід України. Він споконвіку ні на кого не нападав, але він себе захищав. Олег не боявся смерті, він з запалом вів за собою воїнів і знав, що міг не повернутись. Але ніколи не робив крок назад. Про таких, як Олег, будуть складати вірші, будуть співати пісні і пам‘ять їх із роду в рід”, – згадав Героя у промові отець Роман.

Священник освятив пам’ятну дошку та провів панахиду за усіма загиблими воїнами на війні та під час Революції Гідності.

До слова була запрошена депутатка Калуської міськради Оксана Савчук:

“Хочу сьогодні вклонитися родині Олега Перегуди: мамі, сестрі, брату та всім родичам. Наш Олега Перегуда – Герой України. Герой для нас всіх. З твердою позицією, сильною вірою, завжди благими помислами і добрими намірами – такого я його знаю, такого ми його запам‘ятаємо”.

До меморіального комплексу були покладені квіти кольорів українського прапору, як символ шани та поваги до подвигів Олега Перегуди. Під час віче лунали українські пісні та особливо чутливо прозвучав гімн УПА з вуст маленької пійловської вокалістки.

Останньою до слова була запрошена сестра загиблого Наталя, яка розповіла, яким був її брат:

“Олег був людиною надзвичайно доброю, надзвичайно щирою та правдивою. І водночас людиною, яка мала активну громадянську позицію. Він не споглядав за подіями Революції Гідності, а був активним учасником. Коли в 2014 році росія напала на схід України, знову серце патріота покликало на захист Батьківщини. Олег у перший же день війни пішов у військомат і призвався на захист України. Коли я зателефонувала йому, він сказав: “Наталю, а хто захистить тебе, якщо ворог прийде сюди?”

Олег Перегуда загинув 14 червня  біля села Богородичне на Донеччині, проте він завжди житиме в наших серцях.

Переглянути віче повністю ви можете у нашому фейсбуці.

Анна Сірик

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору