Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Не росія, а московія!” — підписуємо петицію Президенту України!

Все має бути на своїх місцях й мати свою правильну назву. Наприклад, Крим це Україна, а росія — московія (і місце їй на задвірках цивілізації та історії). Проте всьому свій час. До деяких із цих аксіом потрібно додати дрібку зусиль. Для початку можна підписати петицію Президенту України. Яку?

Розповідає Інформатор посилаючись на Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Минулої середи, 23 листопада на сайті представництва з’явилася петиція №22/170958-еп громадянки Валерії Шахворостової під назвою “Офіційно перейменувати назву “росія” на “московія”. Замінити термін “російський” на “московський”, “російська федерація” на “московська федерація””.

У петиції йдеться про те, що на більшості історичних мап XVI—XIX ст., які виготовлялися в Європі фігурувала саме назва Московія.І тільки 22 жовтня 1721 року, — тобто 301 рік тому, — московський цар Петро I проголосив Московське царство “Российской империей”.

Також у петиції наводяться певні приклади чому варто повернути росії її історичну назву.

Основна теза звернення до Президента полягає в тому, що зміна назви Петром I дала підстави для подальшого загарбання історії (Київської) Русі. Для іноземців назви “Rus” (як позначалася Київська Русь на мапах) та “Russia”, “Russie”, “Russland” (як позначалася Росія) виглядають майже тотожно, ніби це назва однієї держави, яка зазнала певних змін із плином часу та під час перекладів на різні мови. Це призводить до плутанини на міжнародному рівні. Пишуться художні книги, знімаються фільми, де Росія представлена як Русь, що не припустимо.

Також пані Валерія резюмує, чому важливо повернути історичну назву Московія саме зараз:

“Офіційна зміна назви держави – це потужний інформаційний хід на міжнародному рівні. Він створить в РФ та інших країнах запит на запитання: “Що таке Московія? Чому українці перейменували Росію на Московію?” Це запустить хвилю пошуку інформації. Разом з пошуком “Московія” відкриються історичні факти створення Російської та Української держав. Ті факти, які або замовчуються, або викривляються кремлівською пропагандою. Це призведе до розвіювання кремлівських міфів щодо історичного минулого “великого русского народа” для росіян та громадян інших держав, що вважали Україну і Росію “єдиним цілим” до початку повномасштабної війни Росії проти України. Це надважливий крок в інформаційній війні, який допоможе Україні перемогти”.

Наразі петиція №22/170958-еп зібрала тільки 5,4 тисячі з 25 тисяч необхідних голосів. Проте, час ще є — до закінчення збору підписів 84 дні.

Але навіщо чекати так довго, якщо проголосувати можна прямо зараз й не відтягувати це у наступни 2023 рік.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Микитюк

Нагору