Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Попереджений — озброєний | Як вберегти себе від ВІЛ/СНІД?

33 роки тому, у 1988 році, Всесвітня організація охорони здоров’я  оголосила про створення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом і обрала для цього дату — 1 грудня. Відтоді, щороку, сотні мільйонів людей по всьому світу беруть участь в акціях, які покликані привернути увагу до цієї, на жаль досі, не виліковної хвороби. 

Інформатор не стоїть осторонь, тому вирішили також нагадати про базову безпеку проти ВІЛ/СНІДу.

Зараз, через війну, може здаватися, що нас українців уже нічим не налякати, але це та хвороба, з якою слід бути максимально обачним і не “гратися в героїв”. На жаль, ВІЛ/СНІД проявляє себе далеко не одразу і не обирає за соціальним статусом, віком, професією чи фінансовим забезпеченням.

Станом на сьогодні в Україні з цієї хворобою живе понад 200 тисяч людей. Більше про стан ВІЛ/СНІДу в Україні можна дізнатися на сайті Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. 

Як можна заразитися цим вірусом?

  • кров (при переливанні, прямому контакті крові та слизової оболонки, спільному використанні шприців і голок);
  • материнське молоко (тому жінки з ВІЛ не годують дітей грудьми);
  • від матері до дитини під час внутрішньоутробного розвитку та пологів, якщо мати не проходить антиретровірусну терапію;
  • при незахищеному сексі (сперма, вагінальні виділення, природна змазка, й особливо за наявності пошкоджень слизової).

Тим часом найкращим методом передбачити вірус імунодефіциту людини все ще залишається систематичне тестуватися. Вчасне виявлення вірусів в організмі гарантує найменшу шкоду вашому здоров’ю. Що раніше вірус знайдено, тим швидше людина потрапляє під медичний нагляд і розпочинає лікування.

Здача крові на аналіз займає всього декілька хвилин. Це можна зробити безкоштовно у кабінеті “Довіра”, який знаходиться на території Калуської районної лікарні на вулиці Каракая,25, або в обласному центрі профілактики ВІЛ/СНІДУ в.Івано-Франківську на вул. Сагайдачного, 66.

Окрім того, є базові заходи безпеки, які можуть зберегти ваше здоров’я:

  • ретельно мийте руки з милом після будь-якого потенційного контакту з кров’ю;
  • якщо десь є плями чужої крові, видаляйте їх за допомогою хлорного розчину й прибирайте виключно в рукавичках;
  • не використовуйте спільні ножиці для нігтів, бритви, зубні щітки;
  • перевіряйте, чи належним чином стерилізують інструменти в манікюрних салонах, перукарнях, стоматологічних кабінетах, тату-салонах тощо.

Трохи статистики: у Калуському районі станом на 01 жовтня цього року, зареєстровано та знаходиться під постійним наглядом  55 ВІЛ-інфікованих громадян. У 9 осіб ВІЛ поєднаний з гепатитом B, а туберкульоз виявлено у 37 осіб.

За 9 місяців у районі обстежено 2121 особа на виключення діагнозу ВІЛ-інфікування. Серед них обов’язковим обстеженням підлягали донори крові, вагітні жінки, пацієнти хворі на туберкульоз.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Остап Микитюк

Нагору