Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Володимир Марчак: вечір спогадів у Калуші

3 грудня у Краєзнавчому музеї Калущини відбулась атмосферна подія, присвячена спадку видатного польсько-українського письменника.

Розповідає Інформатор.

Уродженець Лемківщини, пан Марчак залишив по собі чималий слід у розвитку краєзнавчого мистецтва Західної України. Присутні на події спеціалісти, зокрема історики Олег Відливаний, Іван Тимів, Людмила Андрійчук поділились відомостями з біографії майбутнього літератора. Презентувались дані про його арешти радянськими катами та поневіряння у таборах.

Найбільше пан Марчак відзначився тритомником “Українець у Польщі”, у якому показав нелегке життя на Галичині у міжвоєнний період (1918-1939 роках), особливості спільного життя українців та поляків, їхню тодішню ворожнечу та окремі випадки з життя окремих людей різних поглядів на життя. Праця, яка складається з безлічі оповідань, й досі залишається важливим джерелом у вивченні тодішньої тамтешньої думки.

Помер Володимир Марчак зовсім недавно — у 2016 році. Проте йому вдалось за життя створити цілу плеяду творів — оповідань, віршів, яким знайдеться почесне місце в кожній бібліотеці Прикарпаття, та й всієї України.

Переглянути фрагмент презентації можна за посиланням.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору