Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Праведний гнів” і “гарячі” календарі | Реакції соцмереж

Календарі з оголеними тілами, які створюються, щоб зачепити якусь гостру соціальну тему, вже давно у світі нікого не дивують. Австралійські пожежники ось уже 30 років цим займаються без осуду суспільства. Ба більше, здавалося, що і в Україні з цим все гаразд. За останні кілька років українські митці випустили щонайменше три календарі з оголеними тілами, які хоч і збурили українців, та до скандалу не дійшло. Чому останні кілька днів у соцмережах палає “праведний гнів” щодо оголеного календаря від “5 каналу”?

Дізнавався Інформатор.

Перш ніж заглибитися в найсвіжіший скандал, ми вирішили згадати про ті три вищезгадані календарі.

Найпершими згадалися календарі української літературної агенції OVO за 2021 та 2022 роки. На їх сторінках зображалися українські письменники як і першої величини (Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Артем Чех, Тамара Горіха Зерня й Оксана Забужко), так і менш відоміші широкому загалу молоді письменники та письменниці (Сергій Мартинюк, Павло Матюша, Валерій Маркус та ін), подекуди майже без одягу. Головна ідея цих календарів — зібрати кошти на підтримку бібліотек, які не мають змоги поповнити свої бібліотечні фонди. Фотографувала письменників відома київська фотомайстриня Марися М’яновська.

Також згадався “голий календар” нашого калуського генія Юрія Іздрика, який вбив двох зайців одразу — підвищив градус уваги до письменників й зробив гарну рекламу новій збірці поезій “Naked One”. Авторкою цього календаря стала також відома українська фотохудожниця Анастасія Телікова.

Жоден з цих календарів не став аж таким скандальним як той, про який поговоримо зараз.

Отож, 6 грудня, цього року, у День Збройних сил України, “5 канал” розпочав волонтерський проєкт “Без цензури” із фотографіями оголених журналісток. Його мета — зібрати 1 мільйон гривень на рації для наших військових. Для цього журналістки мовника стали моделями на світлинах спеціального календаря на 2023 рік. За словами  “5 каналу” придбати календар спочатку можна буде тільки на благодійному аукціоні, а трохи пізніше можливість його купити з’явиться у всіх.

Ідея календаря в стилі “ню”, як твердять на каналі, належала операторці Ганці Кудрявцевій. Саме вона запропонувала замість запланованого аукціону фото “дохлої кільки” зробити фото “нюдсів”. Шеф-редакторка каналу Ірина Герасимова ідею підтримала та прийшла з нею до керівництва каналу, яке також цю ідею підтримала.

Натомість ідея проєкту багатьох обурила, зокрема, представників медіаспільноти та жіночого волонтерського руху ГО “Жінки в медіа”. До прикладу, Ірина Сампан, одна з представниць щойно згаданої громадської організації, вважає некоректним порівнювати календар від “5 каналу” з календарем австралійських пожежників, оскільки “моделі” цього календаря представляють не особисто себе, а соціальну групу — журналісток та воєнкорів, які й без того потерпають від дискримінації й потреби додатково доводити свій професіоналізм.

“Це нівелює роботу, яку роблять медіа і громадянське суспільство для того, аби жінок в Україні, в тому числі військовослужбовиць, не сприймали як сексуальний об’єкт. Жінки-військові самі часто стикаються з сексизмом і сексуальним насильством і вимушені боротися з цими явищами. Ми вважаємо, що збирати гроші на потреби захисників України потрібно у спосіб, який не передбачає просування дискримінаційних і сексистських наративів щодо жінок.Ми проти публічної об’єктивізації жінок.. Закликаємо 5 канал відмовитись від цієї акції й не поширювати цей календар”, — підтримали висловлювання пані Ірини й інші учасниці ГО “Жінки в медіа” в колективній заяві до уповноваженої з питань гендерної рівності в України,  уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Комісію з журналістської етики.

Таку заяву підтримали й інші відомі медіаексперти, правозахисники та представники жіночого ветеранського руху з понад десяти авторитетних організацій.

Інформатору стало цікаво, що ж думають про цей календар самі калушани. Відповіді різняться:

А що про цей календар думаєте ви? Діліться думками у коментарях у наших соцмережах.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору