Інформатор Калуш

ГРОШІ

Банки платитимуть замість ФОПів 3-ї групи — як це працюватиме?

Завдяки Законопроєктові №8226  банки будуть подавати звіти та платити податки замість ФОПів третьої групи. Автор законопроєкту Ярослав Железняк розповів, як це працюватиме.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Ain.ua.

У чому полягають зміни?

У новому законопроекті пропонується, щоб за ФОПів 3-ї групи (IT-спеціалісти, фрілансери, дизайнери, маркетологи та інші представники креативних професій) платив податки і здавав декларації банк, де у них є спеціальний рахунок для цього. Тобто, щоб банк виступав як податковий агент для ФОП.

Як ФОП можна буде перейти на цю систему?

Для цього треба буде подати відповідну заяву, це можна буде зробити через “Дію”, коли законопроект буде ухвалений і додані відповідні функції.

Що робити тим ФОП, в яких рахунки в кількох банках?

Спеціальний рахунок повинен бути тільки в одному банку, для того, щоб банк міг контролювати ліміти. Один з варіантів реалізації: це буде новий рахунок, і тоді старі не потрібно буде закривати. Інший варіант: треба буде обрати один із чинних рахунків, і тоді інші треба буде закрити. Як саме це буде реалізовано, це питання підзаконних актів.

Що відбуватиметься, якщо банк припускається помилки при декларуванні або обчисленні доходу ФОП?

Якщо банк помиляється, відповідальність несе виключно банк.

Чи банк слідкуватиме за лімітами по доходу?

Ймовірно, банки будуть сповіщати клієнтів про наближення до лімітів. Але це питання сервісу вже кожного окремого банку. Якщо ФОП перевищить ліміт, то наслідки будуть такі ж, як і зараз — підвищена ставка податку для суми перевищення лімітів і переведення на загальну систему.

Не всі гроші, які заходять на рахунок ФОП, можуть бути його доходом. Як банк визначатиме базу оподаткування?

Це питання ще треба буде вирішити. Загалом, я впевнений, що якщо банки змусити перевіряти та відфільтровувати дохід за типом, то вони просто не захочуть включатися в цю систему, бо процес перевірки справді важкий. Тому мені, принаймні поки, здається, що інші доходи ФОП краще отримувати на інші рахунки, відкриті просто як фізичній особі.

Чи братимуть банки якусь комісію за це?

З банками обговорення ведуться, але поки немає прийнятої редакції, банки не говорять про комісію. Для банків це все можна взагалі звести до простої програми, яка сама буде вираховувати, скільки і куди треба платити. Тому про суттєві витрати для них не варто говорити. А, відповідно, про високі комісії теж.

Коли ймовірніше всього запрацює ця норма?

Запровадження законопроєкту планується на 2023 рік, але досі проходять експертні обговорення.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору