Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Андріївські вечорниці: 9 способів знайти нареченого

Андріївські вечорниці — давня українська традиція. Саме в ніч з 12 на 13 грудня, хлопці та дівчата збиралися на вакації з танцями, кусанням калити та ворожінням. Зараз ця традиція вечорниць не така популярна як колись, але ще багато молодих людей нею зацікавлені. Особливо ворожінням…

Інформатор пропонує кілька давніх способів ворожінь в Андріївську ніч, які зібрали наші колеги з Інформатор Коломия.

Дівчата, записуйте:

Спосіб 1 — Як дізнатися ім’я нареченого

Звечора потрібно поставити собі під подушку мішечок з чоловічими іменами. На окремих папірцях потрібно написати 11 імен, а один папірець залишити порожнім. Вранці наосліп треба витягнути один з них. Яке ім’я випаде – таке й матиме ваш майбутній чоловік. А якщо вам дістався порожній папірець —  чоловік матиме ім’я, якого на папірцях немає.

А можна й не заморочуватися — вранці 13 грудня вийти на вулицю й запитати ім’я будь-якого невідомого вам чоловіка. Таке ж ім’я буде й у вашого майбутнього чоловіка.

Спосіб 2 — Гадання на перстенях

Для цього способу вам потрібно взяти тарілку й насипати туди пшеницю. Опісля в пшеницю треба кинути золоту каблучку, срібну, з коштовним каменем і звичайний перстень. Тепер заплющуйте очі та діставайте одну з них. Срібна – зустріне другу половинку; золота – вийдете заміж; з каменем – будете коханою; проста – ще будете шукати коханого.

Потрібно опустити перстень у воду і виставити її на ніч на мороз. Скільки буде горбків на воді – стільки буде і наречених цьогоріч. Якщо вода замерзла однією опуклістю – скоро вийдеш заміж, а якщо рівно – для весілля ще не час.

Спосіб 3 — Ворожіння з дзеркалом на судженого

Перед північчю застеліть стіл чистою тканиною. Поставте дзеркало і свічку навпроти нього. Сядьте перед ним, налаштуйтеся і починайте пильно вдивлятися у своє відображення. Рівно опівночі ви повинні побачити образ людини за вашим плечем. Передбачається, що ця людина і є вашим чоловіком.

Спосіб 4 — Ворожіння на попелі

На тарілці потрібно спалити зім’ятий аркуш паперу, а потім запалити свічку, й за тінню, утвореною попелом, визначити свою долю. Якщо побачите обриси будівлі – до вінчання 😉

Спосіб 5 — Ворожіння на непрозорих чашках

Це ворожіння на дівочу компанію. Візьміть 6 непрозорих чашок. Під кожну з них покладіть — цибулю, хліб, сіль, цукор, каблучку, гроші. Потім кожна обирає собі по чашці. Цибуля обіцяє сльози; хліб – достаток; сіль – неприємності; каблучка – весілля; гроші – багатство; цукор – веселощі.

Спосіб 6 — Вибір нареченого

Таке ворожіння допоможе вам обрати одного з двох чоловіків, які вам симпатизують, але ви не можете визначитись. Але майте на увазі, воно займе трошки більше часу ніж самі вечорниці. Для цього потрібно взяти кілька цибулин (за кількістю наречених) і поставити кожну в банку з водою. На кожній банці має бути наліпка з іменем нареченого. Яка цибулина проросте першою, з тим чоловіком дівчину чекає щастя.

Варіант 7 — Ворожіння з гребінцем

Найпростіший спосіб ворожіння – уві сні. Для цього потрібно взяти гребінець і покласти його перед сном під подушку зі словами: “Суджений-ряджений, прийди й причеши мене”.  Якщо насниться чоловік, то дівчина у найближчий рік вийде заміж або ж зустріне кохання.

Варіант 8 — Ворожіння за допомогою ланцюжка

Дівчина має залишитися в кімнаті сама, взяти в праву руку золотий або срібний ланцюжок та загадати ситуацію, яка цікавить. Після цього потрібно кинути ланцюжок на стіл і дивиться на утворену фігуру.

Найпопулярніші фігури:

  • коло – до складної ситуації, знадобиться чимало зусиль, щоб владнати ситуацію.
  • овал – непроста ситуація, але не вимагатиме особливих зусиль;
  • рівна лінія – успіх і здійснення мрій;
  • змійка – слід бути обачною і не довіряти людям;
  • заплутаний вузол – до інтриг;
  • трикутник – удачі в справах;
  • метелик або бантик – до побачень, кохання або навіть весілля;
  • літера  – до нових романтичних стосунків

Ну і спосіб останній, себто 9-ий — Ворожіння на свічку

Наберіть у глибоку тарілку води. Засвітіть свічку. Коли потече віск, переверніть свічку над тарілкою так, щоб віск капав у воду, і … чекайте. Ви побачите, як віск створює справжню картину. Намагайтеся розглянути, що у вас вийшло. В результаті ви повинні побачити першу букву імені нареченого.

Після вечері тарілку не мийте. Переверніть її. Візьміть шматок паперу або газети, стисніть у грудку і, поклавши на зворотний бік тарілки, підпаліть. Коли папір повністю згорів, потрібно вимкнути світло, а тарілку посунути ближче до стіни. Засвітіть свічку і поставте її за тарілкою, щоб у стіні утворилася тінь. Повертайте тарілку, поки не розглянете контури вашого майбутнього чоловіка.

І пам’ятайте про речі, які не можна робити перед ворожінням:

У ніч на 13 грудня ворожать тільки дівчата або жінки. Перед ворожінням варто дотримуватися посту: не їсти м’яса й не вживати алкоголю. Також потрібно молитися Андрію Первозванному про хороших наречених. До та після ворожби потрібно мовчати, поки не настане ранок.

Прикмети на Андрія 13 грудня:

  • Якщо у цей день падатиме сніг і не розтане, то він буде лежати ще 110 днів.
  • Якщо у цей день морозно, але ясно – до доброго і гарного врожаю.
  • Якщо в Андріїв день вогонь у печі горить червоним полум’ям, то скоро почнеться зима, а якщо білим – відлига.
  • Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде – холодна й сніжна.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору