Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Графік 4х4 та зміни у чергах — нововведення “Прикарпаттяобленерго”

Світло

Сьогодні у прямому ефірі на радіохвилі “Західний полюс” у програмі “220 вольт” технічний директор “Прикарпаттяобленерго” Олег Сенник розповів про нові графіки відключень та обмеження для бізнесу. 

Інформатор прослухав прямий ефір та ділиться основними тезами.

Наразі в області діють графіки погодинного відключення електроенергії, що застосовуються з метою запобігання порушенням режиму роботи енергосистеми України.

“Вимкнення не можуть бути дуже чіткими в часі. Уявіть собі — одна бригада має об’їхати 15 ТП, і вимкнення на кожній ТП тривають порядком 10 хвилин (під’їхати, відкрити підстанцію, вимкнути приблизно 10-15 рубильників, закрити та переїхати далі). І це ще не зважаючи на час в дорозі. Бували випадки, коли нас не пускали на підстанцію. Ми не можемо на таке зважати, і все одно вимкнемо їх по плану, який має бути.
Перших споживачів ми вимкнемо рівно у тій годині, як за розкладом, наприклад о 10:00. Других, на 10 хвилин пізніше, тобто о 10:10, наступних о 10:20 і так далі. За годину — півтори закінчиться цей цикл вимкнень, і можна порахувати, якщо за графіком вводиться на 4 години вимкнення, то від тієї години, коли вимкнули, людина має відрахувати 4 години. Так само бригада буде їхати по кругу і в тій самій послідовності буде вмикати споживачів. Ця черга не на чітко визначена в часі, але кожен зможе зрозуміти. Ми зробимо так, щоб кожного разу відбувалася однаково” — розповідає Олег Сенник.

Попри усі опубліковані графіки, іноді стається така ситуація, що за графіком вимикають світло по одному часу, а в житті це стається зовсім по іншому. Технічний директор також прокоментував цю ситуацію — “Зараз у нас міняється увесь графік. Міняються споживачі. Ми відкриємо канал в якому будемо збирати інформацію для покращення ситуації“.

До сьогодні у Прикарпаттяобленерго була думка, що краще сидіти без світла вдома, але з зарплатою. З часом ця думка змінилася – “Ми досягли рівня вимкнень, коли це вже некомфортно. Протягом доби на 6 годин подається світло. Це не допустимо. Тим більше йдуть морози, й ситуація має погіршуватись. Треба залучати більше споживачів до вимкнень, щоб в загалом графік для всіх покращився. Тому залучили до вимкнень і бізнес також. Крім критичної інфраструктури.
З вчорашнього дня на сьогодні ми запровадили графіки обмежень потужності для великих споживачів. Бізнес обмежується і ми їх контролюємо. І це загалом зменшує навантаження області“.

Від сьогодні ситуація з графіками має покращитись. оскільки для бізнесу почали вводити обмеження та ввімкнення. Планується повернутися до розкладу 4х4.
Прикарпаттяобленерго планує незабаром публікувати графіки на тиждень, якщо не буде різких змін в електромережі.

Ми зараз працюємо в дуже інтенсивному режимі, щоб привести систему до якогось рівня стабільності. Нам треба кілька днів, щоб ми запровадили нові графіки, очікуємо погоджень з військово-цивільною адміністрацією. Дуже просимо почекати, та не тероризувати нас і буде все нормально” – наприкінці зустрічі напівжартівливо зазначив Олег Сенник.

Слідкуйте за новими графіками та новинами, а ми потурбуємось, щоб ви завжди були в курсі подій.

Олександра Нагарнюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору